the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Ellivo Architects
  6. 2017
  7. C2 House / Ellivo Architects

C2 House / Ellivo Architects

  • 17:00 - 16 March, 2017
C2 House / Ellivo Architects
C2 House / Ellivo Architects, © Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

© Scott Burrows Photography © Scott Burrows Photography © Scott Burrows Photography © Scott Burrows Photography + 12

  • Landscape

    Cameron Byrns, Byrns Lardner
  • Structural

    Richard Erwin, ESE
  • Mechanical

    Colin Sheldon, Sheldon’s Design
  • Electrical

    Mark Biltoft, EDG
  • Hydraulic

    BCM Consulting Group
  • Builder

    KSPM
  • More Specs Less Specs
© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

Text description provided by the architects. What is the appropriate response when designing a contemporary and private home, along an active street on a flood-prone setting? 

C2 House occupies a unique oxbow in the Brisbane River that provides for uninterrupted river views. The design response has been to imagine the home as a procession of 5 distinct spaces, each with their own function yet highly connected with flowing transitions between inside and outside.

© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

The spaces begin with a sequential entry up floating steps to the intimate outdoor pavilion which is open to the sky – a private space to sit by the fire or gaze at the stars. This space flows through to a spacious light-filled volume for living and dining – the heart and hub of the home. Glass sliding doors which extend to the full width of the building open out the elevated rear deck, pool, and stunning river views.

© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

Hidden from these active living spaces are the gallery and sleeping rooms, which hug the central outdoor pavilion on the side boundaries. These private spaces are designed to be flexible for accommodating guests and grand kids.

Privacy above all else drives this house. Unlike many of its neighbour’s it was important that its outside “skin” could close down through the use of its many operable screens. At night, while the exterior skin is closed, the core of the home is illuminated – a glowing light hinting to an activated use inside. 

© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography
Floor Plan
Floor Plan
© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

The materials are restrained but used in a playful manner. Stone provides a common language that is spoken through the internal and external spaces. Rooms are captured by timber and zinc that defines their edges and Blackbutt timber soffits provide a sense of warmth and familiarity to contrast the dark zinc sheeting. 

© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

This home was deliberately large, but also deliberately simple in its construction. With minimal transfers a post-tensioned floor allowed for large cantilevers and flat soffits. The house itself was built from blockwork and conventional timber trussed roofs that although cover a large footprint were deliberately simply articulated to allow for quick construction. 

© Scott Burrows Photography
© Scott Burrows Photography

The greatest strength of this project was the project team. The success of the project is owed to the harmonious working relationship between ourselves and the client, as well as our passionate and hard-working builder who were long-time friends of our client.

View the complete gallery

Cite: "C2 House / Ellivo Architects" 16 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867127/c2-house-ellivo-architects/> ISSN 0719-8884