All
Projects
Products
Events
Competitions

AB House / Pitsou Kedem Architects

AB House / Pitsou Kedem Architects

© Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron + 62

Houses  · 
Kfar Shmaryahu, Israel
  • Architects Authors of this architecture project Pitsou Kedem Architects
  • Area Area of this architecture project
    770.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Armani / Casa, Bulthaup, Tom Dixon, Viabizzuno
  • Architect in Charge

    Raz Melamed
  • Design Team

    Irene Goldberg, Pitsou Kedem
  • Photographs

  • Lighting design

    Orly Avron Alkabes
  • Styling for photography

    Eti Buskila
More Specs Less Specs
© Amit Geron
© Amit Geron

Text description provided by the architects. The house consists of two, central boxes – one, a long rectangle constructed from exposed concrete, floats above the excavated yard and a reflection pool. The other is coated in white plaster.  

© Amit Geron
© Amit Geron

Both of the two, central masses are covered by a metal net, painted white. It is, if you will, a modern-day interpretation of the Middle East crises. The metal netting is constructed in a recurring, geometric pattern that allows light and air to enter the enclosed spaces as well as the interior and exterior areas that it combines. 

© Amit Geron
© Amit Geron

The netting meanders across the house almost as if it were marking out a series of contours. At times, it is ethereal allowing light and air to access the spaces.  Sometimes it is closed, acting as an entrance whilst at other times it is inlaid with a system of pivoting doors that allow one of the facades to appear dynamic and ever changing.

© Amit Geron
© Amit Geron
Plan
Plan
© Amit Geron
© Amit Geron

The same geometric pattern is repeated in different the building’s interior design. For example, a metal wall that follows the floating stairs acting as a perforated balustrade. 

© Amit Geron
© Amit Geron

On the building’s southern side the concrete mass is truncated by an 11 meter long, hanging wall which, through the use of complex engineering techniques and solutions, does not touch the ground. The wall seemingly floats above the reflecting pool 

Elevation
Elevation

Floating above the reflecting pool, the wall emphasises the lengthy water element of the project that starts with the reflecting pool and ends with a swimming pool.

© Amit Geron
© Amit Geron
© Amit Geron
© Amit Geron

During the day, the metal netting allows natural light to enter the building, creating shadow pictures on the concrete surfaces. At night, the light expanding out from the house’s spaces and the garden, seeps out through the netting creating a “statue of light” on the plot.

© Amit Geron
© Amit Geron

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: " AB House / Pitsou Kedem Architects" 14 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867099/ab-house-pitsou-kedem-architects/> ISSN 0719-8884
© Amit Geron

AB屋 / Pitsou Kedem Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.