the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Sri Lanka
  5. Palinda Kannangara Architects
  6. 2016
  7. Oculus Staff Quarters at Jaffna Wind Power Park / Palinda Kannangara Architects

Oculus Staff Quarters at Jaffna Wind Power Park / Palinda Kannangara Architects

  • 20:00 - 13 March, 2017
Oculus Staff Quarters at Jaffna Wind Power Park / Palinda Kannangara Architects
 Oculus Staff Quarters at Jaffna Wind Power Park / Palinda Kannangara Architects, © Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

© Mahesh Mendis  © Mahesh Mendis  © Mahesh Mendis  © Mahesh Mendis  + 17

  • Architects

  • Location

    Palai Railway Station, Pachchilapalli, Sri Lanka
  • Architect in Charge

    Palinda Kannangara
  • Area

    4715.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Engineer

    Siril Sahabandu
  • Contractor

    D and S Construction
  • Windpower plant

    WindForce (Pvt) Ltd.
  • More Specs Less Specs
© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

Text description provided by the architects. This is a guest quarters that is a part of the Jaffna Wind Power Park. Located close to a lagoon and mud flat landscape. It’s a part of an axis/spine of wind power plants 16, in number that begins with the staff and guest quarters at the entrance and culminates in the office building at the end. It is a simple plan with a low budget designed without harming the surrounding vegetation.

© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis
Ground Floor
Ground Floor
© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

The guest quarters are for the visiting engineers and staff members. It has been built with a close connection to its context, with an open ground floor living area and finishes that reflect the colors of its surroundings.

© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

The ground floor consists of an open living, dining area, kitchen, caretaker’s quarters and a shallow pond with a sculptural spiral staircase leading to the upper floor. The ground floor has a height of 16’ which adds to the spatial experience of a wild open landscape coming into the building.

Section A-A
Section A-A

The shallow pond at the core of the building with varying water depths that catches the reflection of the windmill acts as the eye of the oculus. It is a constant presence against a backdrop of lush vegetation mixed with clear skies. It also catches the reflection of the windmills along with the landscape of lagoons and mudflats and windswept grasslands. The four corners are sliced through with the pond in the center offering the notion of an axis that opens out.

© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

The upper floor consists of a living area, two rooms for staff and two rooms for guests. Each bedroom located has a view of the surrounding landscape and lagoon with plenty of light and ventilation providing a light, airy space. Each room comes with an attached bathroom which has an open to sky courtyard for natural ventilation.

Upper Floor
Upper Floor

The timber screens offer filtered light and constant ventilation. Additionally inner glazed screens provided options of disappearing into the walls at the corners providing uninhibited views of the landscape. 

© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

The timber screens further act as an additional layer of heat protect to the inner glazed screens. Also there is an option to condition the space in the future if necessary. The roof appears to be floating, supported by steel props.

© Mahesh Mendis
© Mahesh Mendis

The temperature can soar during the hot summer months so the additional screening aids Microclimatic modulation: through the use of timber screen walls, verandahs and balconies. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Palinda Kannangara Architects
Office
Cite: " Oculus Staff Quarters at Jaffna Wind Power Park / Palinda Kannangara Architects" 13 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/866922/occulus-staff-quarters-at-jaffna-wind-power-park-palinda-kannangara-architects/> ISSN 0719-8884
© Mahesh Mendis

贾夫纳风力发电园的圆孔员工宿舍 / Palinda Kannangara Architects