the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. United Kingdom
  5. Oliver Chapman Architects
  6. 2016
  7. Laggan Locks / SD+GM + Oliver Chapman Architects

Laggan Locks / SD+GM + Oliver Chapman Architects

  • 09:00 - 10 March, 2017
Laggan Locks / SD+GM + Oliver Chapman Architects
Laggan Locks  / SD+GM + Oliver Chapman Architects, © David McKenna
© David McKenna

© David McKenna © David McKenna © David McKenna © David McKenna + 19

© David McKenna
© David McKenna

Text description provided by the architects. The project at Laggan Locks is a competition winning entry forming the second phase of Scotland's Scenic Routes initiative. The initiative aims to enhance visitor experiences of Scotland's landscape through harnessing young design talent. 

Scottish Canals were seeking to create a 'stopping off' opportunity at Laggan Locks on the Caledonian Canal for visitors travelling by car or bus along the busy A82 and also for the 30,000 visitors travelling the Great Glen Way by boat, on foot or by bike. 

© David McKenna
© David McKenna

The structure provides a seasonal cafe/kiosk that can be securely shut down during the winter months while still providing a sheltered viewpoint down the Great Glen. Toilet and shower facilities are available for visitors and campers using a set of new Camping Pods adjacent to the site designed by Oliver Chapman Architects. 

The proposal creates a simple sheltered space that can be used all year round. The key elements of the programme are separated but unified under one roof to create a covered platform within the structure. This space forms a passage through which visitors can catch a glimpse of the Great Glen as theu approach and pass through into the covered view point. 

Ground Plan
Ground Plan

The structure uses a monochrome materials palette of charred larch and white stained timber which echo traditional canal infrastructure and architecture. 

Use of Timber: Timber was used extensively on this project, both to create the superstructure and in the cladding and roof coverings. 

© David McKenna
© David McKenna

Given the remote location, the decision was made to create prefabricated timber cassette wall panels at the contractor’s yard in Glasgow and transport these for assembly on site to assist with the programme. This allowed for speedy erection on site but also suited the character of the project and its woodland / canalside setting. 

Having previously worked on similar projects with Scottish Canals at the Kelpies / Helix park, Oliver Chapman was familiar with the prefabrication approach on this scale and its benefits.

© David McKenna
© David McKenna

The material palette of the building was central to the competition winning entry. Canalside architecture has a monochromatic vernacular that immediately recognisable and apparent, whether its neighbouring buildings or canal locks themselves. The charred larch exterior creates an imposing piece of architecture but also provides a protective envelope for the building as the timber is pre-weathered in effect. The cladding was taken up and over the roof to create a single form. 

© David McKenna
© David McKenna

White stained timber cladding to the interior provides the stark contrast that is reminiscent of typical canal architecture, while providing an easily maintainable finish. 

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Laggan Locks / SD+GM + Oliver Chapman Architects" 10 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806825/laggan-locks-sd-plus-gm-plus-oliver-chapman-architects/> ISSN 0719-8884