the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Switzerland
  5. BBK Architekten
  6. 2015
  7. Werdenberg Castle Renovation and Extension / BBK Architekten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Werdenberg Castle Renovation and Extension / BBK Architekten

  • 02:00 - 26 March, 2017
Werdenberg Castle Renovation and Extension / BBK Architekten
© Walter Mair
© Walter Mair

© Walter Mair © Daniel Ammann und Thomas Siebrecht © Walter Mair © Walter Mair + 34

  • Statics Project pavillon

    wooden-statics – Rolf Bachofner, Frümsen
  • Statics Project castle

    Bänziger & Partner, Buchs
  • Historical research

    Helen & Peter Albertin
  • Electrical engineering

    Inelplan
  • Fire-protection engineering

    proteq
  • Light engineering

    Uwe Belzner - LDE Light-engineering
  • More Specs Less Specs
© Walter Mair
© Walter Mair

Text description provided by the architects. Located in the municipality of Grabs, Castle Werdenberg is a Swiss heritage site of national significance. In 2013-2015, the castle went through substantial renovations, including the reinforcement of the timber-framed ceiling to the replacement of electrical network as well as upgrading the fire-protection systems to meet the levels required by present codes. Various built-in fixtures inside the existing museum were demolished to allow for a complete redesign of the exhibition spaces. 

© Daniel Ammann und Thomas Siebrecht
© Daniel Ammann und Thomas Siebrecht
Section
Section
© Walter Mair
© Walter Mair
Section
Section
© Walter Mair
© Walter Mair

In the courtyard, which surrounds Castle Werdenberg, stands a 58 m2 pavillon-esque reception building which functions not only as a reception area but a shop and bistro as well. Built into a niche of the stone courtyard walls the new structure is distinctive but discreet. Using traditional wood construction, known as ‘Strickbau’, the massive timber walls open up to the ceiling’s exposed timber beams and trusses.

© Walter Mair
© Walter Mair

The facades and the sloped roof are clad in untreated larch shingles. A second auxiliary building, known as ‘The old horse stall', was renovated to accompany the new reception building. The building accommodates rooms for staff and technical facilities.  

© Walter Mair
© Walter Mair

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Werdenberg Castle Renovation and Extension / BBK Architekten" 26 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806822/werdenberg-castle-renovation-and-extension-bbk-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.