the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. South Africa
  5. Elphick Proome Architects
  6. 2006
  7. EPA Studio / Elphick Proome Architects

EPA Studio / Elphick Proome Architects

  • 02:00 - 25 March, 2017
EPA Studio / Elphick Proome Architects
EPA Studio / Elphick Proome Architects , © Karl Beath
© Karl Beath

© Karl Beath © Karl Beath © Karl Beath © Karl Beath + 21

  • Quantity Surveyors

    Francis Williams-Jones Kgole
  • Structural Engineers

    Young & Satharia
  • Electrical Engineers

    Ugesi Consulting
  • Mechanical Engineers

    BD&O Design Partnership
  • Landscape Architects

    Uys & White
  • Main Contractor

    Construction ID
  • More Specs Less Specs
© Karl Beath
© Karl Beath

Text description provided by the architects. Prior to the formal sub-division of the larger site, the Studio was conceived as one of four proposed freestanding office structures positioned parallel to the contours of the steeply south-facing slope. The building footprint in the lowest portion of the site, adjacent to a wooded reserve, generated the largest floor area, which would allow the studio to operate on a single level. This position also allowed for separate street access and maximum exposure within the office park.

© Karl Beath
© Karl Beath

Detailed survey of the site highlighted the severity of cross-fall slopes, which would have hindered both street access and general buildability. With this information, the design was re-evaluated, which resulted in the repositioning of the building footprint at the most level portion of the site, closest and parallel to the street. The location adjustment creates a landscaped buffer to any proposed development to the north. The design is now able to capitalize on distant southern views, as well as the immediate environment of natural bush and indigenous landscaping to the east and north. The building form responds to this by becoming a rectangular glazed pavilion, elevated on tapering concrete columns that vary in height according to the slope of the site.

Sections
Sections

The west end of the longitudinal arrangement engages into the hillside which allows entrance into the highest level of the building through a five meter high front door. This floor accommodates reception, meeting rooms and Director’s workspaces which overlook the double volume general workspace below. The parking is located within the diminishing volume of the lowest level. Within the garage area careful attention to materials, structure and lighting create a different but equally powerful staff arrival area

© Karl Beath
© Karl Beath

Structurally the off-shutter finish concrete columns and wall elements support and brace the steel structure above. Inspired by the close relationship to the adjacent tree canopy, the roof evolved into an oversailing inclined plane supported by a steel structure of ‘branch-like’ brackets. Having no vertical members they allow the glass envelope to run unobstructed around the corners of the building and reach up to the oversailing roof above. The roof spans the longitudinal axis, pitching with the gradient of the adjacent street. This allows for generous internal volumes to the upper floor reception areas and creates an elevated scale appropriate to the main entrance of the studio.

© Karl Beath
© Karl Beath

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Elphick Proome Architects
Office
Cite: "EPA Studio / Elphick Proome Architects " 25 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806476/epa-studio-elphick-proome-architects/> ISSN 0719-8884