the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Croatia
  5. PRO-S
  6. 2016
  7. Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S

  • 09:00 - 1 March, 2017
Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S
Walnut Tree, House and Terrace  / PRO-S, © Jure Živković
© Jure Živković

© Jure Živković © Jure Živković © Jure Živković © Jure Živković + 17

  • Architects

  • Location

    Ogulin, Croatia
  • Architect in Charge

    Tomislav Soldo
  • Area

    100.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Jure Živković
© Jure Živković

Text description provided by the architects. The genesis of this house might have a somewhat peculiar narrative. The possibly reversed but certainly not unwanted process of conceiving and designing the space where the foremost sensory role has the nature itself. 

© Jure Živković
© Jure Živković

Initially, before everything else, there was a walnut tree, providing perfect natural shade and representing the first outdoor residing space. Over time, a terrace was gradually shaped around the tree, and eventually the idea of building the house emerged. 

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The sloped terrain with its panoramic view overlooking the nearby forest and mountainscape together with the position of the existing terrace were the only determining elements in the process of designing this country house. 

© Jure Živković
© Jure Živković

Without any need for flirting with or referring to existing and traditional in its surrounding, with no need for appropriation or approval, this was simply about to be a house on a hill, a terrace extension and enclosed belvedere. The pitched roof, the compact layout design and the usage of wood in facade cladding were the only distinctive functional elements of the region accepted and implemented into the design. 

© Jure Živković
© Jure Živković

With the gross floor area of 100m2 the house consists of a small storage on basement level, a living room with an open kitchen and a bathroom unit on the ground floor, and a sleeping area on mezzanine level.

© Jure Živković
© Jure Živković

The intention to obtain a spatial flow between the exterior and interior, notably in terms of connecting the indoor kitchen area, the summer outdoor kitchen and the terrace, was equally sought to be achieved in the interior design itself in the form of an open space plan. 

© Jure Živković
© Jure Živković

Accordingly, the entire house is perceived as a single volume, greatly reflecting the surrounding nature from its every single point, whereas the kitchen and the bathroom area form a small compact box-like core set within the larger house volume. 

© Jure Živković
© Jure Živković

Apart from the concrete basement and foundations, the house was entirely made of aerated concrete blocks which significantly accelerated construction at the given location. The 30cm thick exterior walls, also made of aerated concrete blocks, met all building physics requirements with no additional thermal insulation needed. The thermal efficiency in terms of unwanted overheating during summer and heat loss in winter time was enhanced by a ventilated facade made of Siberian larch cladding. The facade is painted with two layers of black wood tar, a natural genuine product which penetrates deep into the wood giving it protection and lasting for a long period of time.

© Jure Živković
© Jure Živković

The appearance of daytime black compact and seemingly monolithic structure is altered in the evening by switching the lights on. The house becomes a delicate almost lantern like object, casting light on its surroundings through the shutter slots imitating the sun rays that illuminate the interior during the day.

View the complete gallery

About this office
PRO-S
Office
Cite: "Walnut Tree, House and Terrace / PRO-S" 01 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806320/walnut-tree-house-and-terrace-pro-s/> ISSN 0719-8884
© Jure Živković

核桃树,房子,山丘/ PRO-S

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.