the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. PENELAS ARCHITECTS
  6. 2016
  7. The Hidden Pavilion / PENELAS ARCHITECTS

The Hidden Pavilion / PENELAS ARCHITECTS

  • 09:00 - 2 March, 2017
The Hidden Pavilion / PENELAS ARCHITECTS
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal

© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal © Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal © Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal © Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal + 15

© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The Project fulfills the desire to Build a space for meditation and retreat, a place to Inhabit and to Think. The pavilion is built in a glade of the forest, the only clearing without a tree. It is wrapped up in Nature, hidden in it, in a way that it is only slightly perceptible. Suspended over a small waterfall, the pavilion protects it. The pavilion interacts directly with the growing of trees, allowing them to pass through its terraces and cantilevers by gaps built for them.

© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal

Fully embedded within the forest, the pavilion openly embraces the presence of Nature through the enclosure of its glass exterior. The upper level surface is inclined, respectfully providing room for the growth of a bicentenary holm oak tree. The raised light wells catch the sunrays and directs them downwards towards the interior, rays that would have otherwise been blocked by the holm oak tree.

© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
Section
Section
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal

Only three materials are used: rusted steel structure, glass facade and cherry-tree wood interior, brining Nature inside. The passing of the seasons generates new senses and emotions within the design. 

© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal
© Miguel de Guzmán – Imagen Subliminal

View the complete gallery

About this office
PENELAS ARCHITECTS
Office
Cite: "The Hidden Pavilion / PENELAS ARCHITECTS" 02 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806316/the-hidden-pavilion-penelas-architects/> ISSN 0719-8884