Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Image 2 of 36Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Image 3 of 36Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Stairs, Windows, HandrailVilla Comano / Attilio Panzeri & Partners - ConcreteVilla Comano / Attilio Panzeri & Partners - More Images+ 31

  • Architects In Charge : Attilio Panzeri & Partners team
  • City : Comano
  • Country : Switzerland
More SpecsLess Specs
Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Image 3 of 36
© Giorgio Marafioti

Text description provided by the architects. We we’re called upon to project this villa which rises out of an enchanting little corner, on the hills that pose as the crown of Lugano, a Swiss-Italian city which boasts a breathtaking view stretching from the Lugano Lake itself, to the mountains of high Capriasca.

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Image 2 of 36
© Giorgio Marafioti

The criteria and materialization of its insertion were objects of long reflection.

The peculiar morphology between terrain and orientation – naturally towards the lake – convinced us to design a compact block shunning its dorsal access, remaining completely open on the remaining three sides, prioritizing the panorama.

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Stairs, Windows, Handrail
© Alessandro Crinari

Conceived as a monolith, the giant solid mass was subsequently excavated where revealed necessary to sculpt the voids designated to inhabitation. 

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Windows
© Giorgio Marafioti

Upon much consideration and pigment sampling, the choice of color to clothe the concrete skin was black, cased in very rough-grained wooden boards; not only for the facades, but to excavate the inhabitable voids as well. 

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Windows, Door, Facade, Chair, Beam, Deck
© Alessandro Crinari

Attaining such result was no simple feat; it was only possible through extensive collaboration with chemical engineers and other competent specialists in material manipulation. Thanks to everyone’s efforts, after many attempts, we achieved the desired result.

Sections

Despite material opacity, the large openings allow abundant light to gently invade its interior, and diffuse throughout. 

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Windows, Beam
© Alessandro Crinari

The sculpted staircase purposefully accentuates the excavated atmosphere of the large mass.

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Image 6 of 36
© Giorgio Marafioti

Special attention was given to architecting the landscape, which, thanks to the great sensibility of our designer exalts our choice of backdrop, drawing attention to a solitary immersed in greenery.

The villa, completed in 2013, is inhabited by a family of four.

Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners - Concrete
© Giorgio Marafioti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Comano / Attilio Panzeri & Partners" 03 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806188/villa-comano-attilio-panzeri-and-partners> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.