the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. refresh*design
  6. 2016
  7. Habitat on Terrace / refresh*design

Habitat on Terrace / refresh*design

  • 19:00 - 15 March, 2017
Habitat on Terrace / refresh*design
Habitat on Terrace / refresh*design, © Roger D’Souza
© Roger D’Souza

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 18

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. The two critical drivers informing the conceptual framework for Habitat on Terrace were context and feasibility, both of which leaned heavily on the local town plan.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones
Floor Plan Level 01
Floor Plan Level 01
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The project feasibility hinged on the addition of the fifth dwelling on a mere 760m2 site which in turn informed the architectural design of the whole development through direct references to the existing Queenslander on the site. The design principles coupled with the yield of the fifth dwelling was able to tip the scale in favour of value over cost to take the development from being a paper project to a built outcome. 
The project is an exercise in densification of the inner city suburban site while respecting the local context. It attempts to form an example of how a development project can respond to the character of the Queensland vernacular through its contemporary interpretation.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The site strategy took queues from its immediate context. The existing Queenslander was raised and relocated towards a two-storey timber house next-door to the east, while the new ‘fifth’ townhouse was sited to the west, closer to a neighbouring three-storey unit block. The new townhouse borrows height from the adjacent unit block and makes direct reference to the existing Queenslander on the site. It reinterprets the shape, proportion and features of the existing house façade.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The result is a contemporary, three-storey, interpretation of the traditional Queensland house, which is supported by the local code.

The three rear dwellings repeat this concept to form a set of three ‘glued together’ houses. North and south facades are linked with a ribbon of folded metal sheeting which forms the triple-gable roof that extends down to bookend the form on the east and west sides.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Each dwelling embraces sustainability through passive design principles. Living spaces extend into the landscape through the use of full height bifold doors, which genuinely connect the inside and outside. Despite being compact, the living areas feel generous through borrowing outdoor spaces and vistas. 
The entry sequence to the three rear townhouses reimagines the experience of arrival. A private external gate and stair leads one up to a beautifully landscaped yard and terrace for each individual home. The rear terrace substitutes the traditional veranda and reveals the entry door..

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

View the complete gallery

About this office
Cite: "Habitat on Terrace / refresh*design" 15 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806177/habitat-on-terrace-refresh-star-design/> ISSN 0719-8884
© Roger D’Souza

露台上的住宅 / refresh*design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.