the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. SAMF Arquitectos
  6. 2016
  7. Quinta da Boavista / SAMF Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Quinta da Boavista / SAMF Arquitectos

  • 05:00 - 28 February, 2017
Quinta da Boavista / SAMF Arquitectos
Quinta da Boavista / SAMF Arquitectos, © José Campos
© José Campos

© José Campos © José Campos © José Campos © José Campos + 46

© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. The main building of the “Quinta da Boavista”, is situated in a privileged location along the margins of the Douro River, overlooking the sinuous valley, sculpted by man over the centuries to produce wine. Besides the agricultural function, this wine-producing estate also serves the private use of a large family and touristic use as a guest house.

© José Campos
© José Campos
Floor Plan Level 00
Floor Plan Level 00
© José Campos
© José Campos

Our project is the last phase of a series of additions that began in the 18th  century with the construction of two buildings, the main house and the servants’ quarters, standing a few meters apart. Eventually, they were united with new construction, but a complex circulation still revealed this original separation. After a fire in the 1950’s, a new floor was built on the secondary building, adding a new level to an ensemble that adjusts organically to the terraced platforms.

© José Campos
© José Campos
Section
Section
© José Campos
© José Campos

Our intervention began with a separate house for the caretaker, liberating space in the main building. This new project attempts to clarify the circulation between the different parts that have been united, and adds a new feature to the group by closing the L shape of the two original buildings set perpendicularly, with a new addition, changing the L into a U form, creating a courtyard with an open portico that frames the river view.

© José Campos
© José Campos

Rather than set a strong contrast between old and new, the intervention sought to investigate what was unique in the building and landscape and to intensify it. Despite major alterations in the spatial organization, the character of the interiors was maintained: stucco, wooden floors, handmade cement and glazed tiles, wooden trellis and a pervading deep blue that unites all the carpentries.

© José Campos
© José Campos

In the new buildings our approach was more topographical, relating to the landscape rather than to the existing volumes. The main addition is a continuation of the stone walls, whitewashed in the local tradition of differentiating particular moments in these long contour lines. The new living room is defined by three elements: the stone wall and staircase that redraw and conclude the exiting terrace, a veranda framed by slender steel columns protected by sliding panels of blue trellis, and a slab which is the continuation of the level of the upper terrace.

© José Campos
© José Campos

The other addition, a new staircase, is a white rendered cylinder that unites the corridors in both floors in the most fluid and direct way. Even if the spiral form and a circular skylight provide drama to the inside space, from the outside, the form tries to blend with the existing walls, and its cylindrical presence recalls the industrial wine silos that can be seen punctuating the landscape.

© José Campos
© José Campos

The intervention also attempts to change the way the existing building was “fortified” against the exterior. New openings were made so as to encourage a more direct relationship with the outside space, which was given a separate character according to its inner functions. A large window was added to the entrance patio, in contact with the new kitchen and its big chimney. The new rooms in the lower level gained a direct access to the outside terrace, limited by a row of cypress trees. The new courtyard was given another window and a covered portico which offers refuge from the sun and rain.

© José Campos
© José Campos

Still, the aim was not transparency, such as was desired by Modernism. Here, all the openings can be obscured, and even the new living room with its open veranda over the river can be protected from a view that, if ever present, can be too overwhelming, in line with a Portuguese tradition, of Moorish origins, which favours seeing without being seen.

© José Campos
© José Campos

View the complete gallery

About this office
SAMF Arquitectos
Office
Cite: "Quinta da Boavista / SAMF Arquitectos" 28 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806170/quinta-da-boavista-samf-arquitectos/> ISSN 0719-8884