the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Churches
  4. Canada
  5. Atelier Pierre Thibault
  6. 2005
  7. Abbaye Val Notre-Dame / Atelier Pierre Thibault

Abbaye Val Notre-Dame / Atelier Pierre Thibault

  • 11:00 - 28 February, 2017
Abbaye Val Notre-Dame / Atelier Pierre Thibault
© Alain Laforest
© Alain Laforest

© Alain Laforest  © Alain Laforest  © Alain Laforest  © Alain Laforest  + 22

© Alain Laforest
© Alain Laforest

Text description provided by the architects. The entirely new Cistercian Abbey of Saint-Jean-de-Matha was made to express the harmony and simplicity governing the daily lives of the Cistercian monks. The seven daily masses pace their lives. In accordance to their way of life, the abbey’s different spaces seem progressively circling around the cloister and culminate towards the church, the project’s focal point. At the very heart of the building, the cloister preserves a part of the forest and allows the abbey to have a sample of the passing seasons. The complex’s half-open disposition suggests the most natural entrance to the building located on the northern side and accessed by a walkway. The prolonging of the roof covers and signals the main entrance. Under the cover, a mineral garden serves as the church and the housings’ parvis.

Abbaye Val Notre-Dame / Atelier Pierre Thibault, © Alain Laforest
© Alain Laforest
Plan
Plan
© Alain Laforest
© Alain Laforest

The circling design is cut across on an east-west axis by a corridor separating the restricted monastic areas from the public spaces. On the north side lie the library, the church and the housings while in the southern part belong the monastic compound and the cloister around which are located all the functions reserved to the Cistercian monks. On the western side of this separating line, a gazebo can be found while on the opposite eastern side is located an observatory. Considering the site’s scale, the main goal of the axis was to divide the monastic grounds overlooking the cliff to the south and the public grounds facing the pond to the north. In these gardens, meditation spots were placed to allow the monks and their host to take a few moments of reverence and prayer together in symbiosis with the site’s majesty and serenity.

© Philippe Saharoff
© Philippe Saharoff
Sketch
Sketch
Sketch
Sketch
© Alain Laforest
© Alain Laforest

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Abbaye Val Notre-Dame / Atelier Pierre Thibault" 28 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806163/abbaye-val-notre-dame-atelier-pierre-thibault/> ISSN 0719-8884
© Alain Laforest

加拿大Abbaye Val Notre-Damez教堂 / Atelier Pierre Thibault

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.