All
Projects
Products
Events
Competitions

Techpump Headquarters / Estudio Bher Arquitectos

Techpump Headquarters / Estudio Bher Arquitectos

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 18

Gijón, Spain
More Specs Less Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The commission consists on the design of the new headquarters of a technological company: an open-plan office for 50 people, with three meeting rooms, lecture area, two little cubicle for individual use, and numerous spaces for workers to interact. In definitive, an innovative environment that empowers creativity and communication.

Making the most of the original characteristics of the premises, the final target of the project is to achieve a totally continuous space, both at visual and accessible levels.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The brief has been organized around three "enclosed" volumes: two of them are existing and the third one is new, smaller and has been strategically situated. This arrangement allows a functional differentiation without requiring any door. As a result the office is totally permeable and there are no useless zones, empowered this aim by the conception of the meeting rooms as "semi-open" spaces. 

Diagram Axonometric
Diagram Axonometric

The volumes are painted in neon orange, the corporate colour, and cladded with a double skin of galvanized steel sheet, which has been arranged in such a way that allows internal itineraries and filters the views, besides being the integrative element of several technological devices and functional elements such as the "videowall" in the working area.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The facade has been fully freed in order to maximize the continuity and entrance of natural lighting. This "single-plane" idea is emphasized by the disposition of an interior and parallel system of sliding louvres that provides the solar and darkening control. These louvres also improve the acoustic conditions because they have been fabricated using the sound absorbent panels recovered from the old suspended ceiling.   

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The rest of the materials have been chosen following neutrality and functionality principles: the concrete columns have been naked; the suspended ceiling has been eliminated in order to increase the interior height perception; the ceiling has been painted in black, as well as all the services devices and cables, making them invisible above the suspended lighting; the floor is grey and carpeted for better sound absorption; and the rest of the walls are white, except the 12 meters panelled wall in the kitchen and resting area, that has been conceived as a canvas for a high size graffiti.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gijón, Asturias, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Techpump Headquarters / Estudio Bher Arquitectos" 16 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805850/techpump-headquarters-estudio-bher-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.