the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. The Netherlands
  5. Office Winhov
  6. 2016
  7. W Hotel “Bank” Building / Office Winhov

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

W Hotel “Bank” Building / Office Winhov

  • 05:00 - 21 February, 2017
W Hotel “Bank” Building / Office Winhov
W Hotel “Bank” Building / Office Winhov, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 12

  • Restauration

    Hoek Architectuur & Restauratie
  • Interior Design

    Baranowitz + Kronenberg
  • Sustainability

    Breeam Gold
  • More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Text description provided by the architects. The restoration and transformation for the former Kas Bank building will rejuvenate this national monument converting it into a five-star W hotel. The building, ori- ginally designed by F.W.M. Poggenbeek in 1908 was expended in phases until 1932. The building follows the classical typology of bank buildings with vaults on the ground floor and basement, a monumental bank hall on the first floor and offices above. The building is one of the first concrete constructions in the Nether- lands and is finished with a sandstone facade. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Section
Section
© Stefan Müller
© Stefan Müller

The new design respects the building monumental character, enhances it and transforms it into a public building. The ‘Bank’ building will house a spa, a desti- nation bar and luxurious restaurant. Along the Spuis- traat it includes a ‘creative incubator’ for Dutch talent to showcase their fashion, art and design work. The upper floors house 66 guestrooms and suites as ex- tension of the W hotel opposite located in the former Government Office for Transactions and Telephony. 

Isometric Program
Isometric Program

The historical elements of the building, such as the fa- çade, the vaults, the public hall and the staircases are carefully restored. The added components are dis- tinguished by contemporary materials and restrained detailing, making them reconizable but harmonizing with the existing building. 

© Stefan Müller
© Stefan Müller

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "W Hotel “Bank” Building / Office Winhov" 21 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805630/w-hotel-bank-building-office-winhov/> ISSN 0719-8884
© Stefan Müller

W 酒店—— “银行” 大厦改造项目 / Office Winhov

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.