the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Studio North
  6. 2016
  7. Hillhurst Laneway House / Studio North

Hillhurst Laneway House / Studio North

  • 17:00 - 16 March, 2018
Hillhurst Laneway House / Studio North
Hillhurst Laneway House / Studio North, Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

Courtesy of Studio North Courtesy of Studio North Courtesy of Studio North Courtesy of Studio North + 13

  • Architects

  • Location

    Hillhurst, Canada
  • Architect in Charge

    Matthew Kennedy, Mark Erickson
  • Area

    850.0 m2
  • Project Year

    2016
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

Text description provided by the architects. The Hillhurst laneway house was designed for a growing family that has lived in the same house for two generations. With a small child, aging parents and a busy lifestyle, adding a laneway house to their property is an ideal way to allow the family to grow. For less than buying a condo in the same community, building a laneway house is an affordable and more viable alternative for the grandparents who wish to age in place, live closer to their family, and maintain independence.  For the young family, providing a laneway house for the grandparents will provide assistance with raising their child, and will give them peace of mind knowing that their in-laws are close by.

Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Plan
Plan
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

The laneway house is situated on a corner lot with an east facing porch that addresses the main street. The Laneway house frames an existing south facing garden, while the garage accommodates a rooftop garden accessible from the loft.  To the north of the laneway house, a shared courtyard allows room for family gatherings and activities.

Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Axonometric
Axonometric
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

The living space is kept on the main floor in order to eliminate the need for stairs, ensuring accessibility for the grandparents as they age. The linear layout has a central service core that separates public (living, kitchen and dining) and private (bedroom) spaces, and keeps all the utilities consolidated (electrical, plumbing, heating).  There is a small loft space above the service core, where extra headspace is made available through the use of dormer windows.  The roof is vaulted which allows for natural light from the dormers to flood into the main floor kitchen and living space. 

Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

View the complete gallery

Cite: "Hillhurst Laneway House / Studio North" 16 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805565/hillhurst-laneway-house-studio-north/> ISSN 0719-8884