House L27 / DIONISO LAB

House L27 / DIONISO LAB

House L27 / DIONISO LAB - Image 2 of 31House L27 / DIONISO LAB - BeamHouse L27 / DIONISO LAB - WindowsHouse L27 / DIONISO LAB - Windows, Facade+ 31

Beiriz, Portugal
  • Architects: dIONISO LAB: DIONISO LAB
  • Area Area of this architecture project Area :  256
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  VELUX Group, AMOP Lda, Weber
  • Engineering : Abílio Rodrigues
  • Contractor : Joaquim da Costa Sá
  • Author : José Cadilhe
  • Team : José Cadilhe, Emanuel Fontoura
  • City : Beiriz
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House L27 / DIONISO LAB - Image 2 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This family house is located in a suburban area of Póvoa de Varzim. It is inserted in a new masterplan characterized by a regular grid that suggests a central occupation of the plot surrounded by fragmented gardens and paved areas.

House L27 / DIONISO LAB - Windows, Stairs, Facade, Handrail
© Fernando Guerra | FG+SG
Section
House L27 / DIONISO LAB - Windows, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

One of the main premises for this project was to guarantee a strong sense of intimacy and relationship between exterior and interiors areas. Therefore, House L27 challenges the regular geometry of nearby constructions with a fluid gesture that sets the exterior area as the central space, organising the program around it.

House L27 / DIONISO LAB - Windows, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

The house is structured in two floors. The first one gathers the main social spaces and private areas and the second one is composed by complementary spaces such as a large living room, library, storage, and garage. A small access to the roof breaks the continuous line of the volume and invites the owners to enjoy broad views.

House L27 / DIONISO LAB - Stairs
© Fernando Guerra | FG+SG

To the street, the house is framed by its entrances and engages it with its cylindrical and central volume. It is also a glimpse of what is beyond, where the massing smoothly adapts between the central garden and the perimeter walls.

House L27 / DIONISO LAB - Windows, Facade
© Fernando Guerra | FG+SG
First Floor Plan
House L27 / DIONISO LAB - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

The patio is the protagonist of the house, the place where domestic energy resonates and a key element that inflates the interiors with unique atmospheres. Also, it enables interesting connections between different compartments, establishing constant dialogues and a sense of proximity amongst the family. Finally, expressing the passing time, trees will grow in this central garden and take part in the stories of the family.

House L27 / DIONISO LAB - Image 23 of 31
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House L27 / DIONISO LAB" 16 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805398/house-l27-dioniso-lab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.