the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. B+V Arquitectos
  6. 2014
  7. The Folding House / B+V Arquitectos

The Folding House / B+V Arquitectos

  • 09:00 - 14 February, 2017
The Folding House / B+V Arquitectos
 The Folding House / B+V Arquitectos, ©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi

©  Rodolfo Lagos Berardi ©  Rodolfo Lagos Berardi ©  Rodolfo Lagos Berardi ©  Rodolfo Lagos Berardi + 18

  • Constructor Company

    Tamarugo Construcciones.
  • Landscape Architect

    Camila Medina N.

  • Value

    28 UF/m2 construido
  • More Specs Less Specs
©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi

Text description provided by the architects. The project is located near Lake Rapel, on a site of 896.5 sqm. This is characterized by a privileged view of the lake and a strong slope in most of its development. The budget forces to minimize the intervention in the slope, containing the largest amount of program in the minimum of flat space available at the beginning of the site. This, together with the high temperatures presented by Rapel's microclimate in summer, implies the following problems: high program density, excessive solar radiation and lack of comfortable space for recreation.

©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi

The methodology for dealing with new projects arises from the following disciplinary concern: the program is resolved in an intentionally neutral and generic way in SIP, for then to solve all the architectural problems through just a single operative element. This element, which in each project takes a different form and function, is understood as the main operation and is transversal to all the proposals of the office; giving them a uniform character.

©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi
Floor Plan
Floor Plan
©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi

The resolution element in this case is the plane, which when folded generates a space of mediation between the common areas, protects the interior of excessive solar radiation and enables a large space for recreation oriented to the main view on the deck.

Axonometric
Axonometric

During the hot season, the fold generates an eave that protects the house from excessive solar radiation, allowing to privilege the main views without generating overheating. This strategy is combined with the use of a double ventilated wooden façade - both on the walls and on the roof - avoiding the overexposure of the envelope to direct radiation. Finally, the south windows are mirrored with the ones on the north and a central patio in shade, which favors cross ventilation and keeps the interior temperatures comfortable.

©  Rodolfo Lagos Berardi
© Rodolfo Lagos Berardi

During the cold season, the main eaves allow the entrance of radiation to the interior, which combined with high levels of insulation and elimination of all possible thermal bridges in the envelope, allows the small wood stove to be needed only during cloudy days.

Section
Section
Section
Section

View the complete gallery

About this office
Cite: " The Folding House / B+V Arquitectos" [The Folding House / B+V Arquitectos] 14 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805283/the-folding-house-b-plus-v-arquitectos/> ISSN 0719-8884
©  Rodolfo Lagos Berardi

折叠的房子 / B+V Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.