the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. Japan
  5. Takashige Yamashita Office
  6. 2016
  7. Toranoko Nursery / Takashige Yamashita Office

Toranoko Nursery / Takashige Yamashita Office

  • 19:00 - 13 February, 2017
Toranoko Nursery / Takashige Yamashita Office
Toranoko Nursery / Takashige Yamashita Office, ©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

©  Kenichi Suzuki ©  Kenichi Suzuki ©  Kenichi Suzuki ©  Kenichi Suzuki + 22

  • Client

    Seiko-kai
  • Structural Engineer

    Sasaki Structural Consultants
  • General Contractor

    Usuko Sangyo
  • Site Area

    296.13 m2
  • Total floor area

    170.66 m2
  • More Specs Less Specs
©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

Text description provided by the architects. The site offers a spectacular view of Mt. Fuji. With some houses and farms spread out in its neighborhood, it creates a peaceful, but at the same time, a bit deserted atmosphere.

Sections
Sections

The client manages three elderly facilities at the site. They wanted to make a community space for the users of the facility and the local people in the middle of the site where it is surrounded by the three facility buildings. The idea was then developed and specified to create a lounge area for having a tea and a nursery to take care of the children in the local area.

©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

Located in the center of the enclosed site, the roofs are lightly positioned in various angles, opening towards all possible directions to allow physical and visual approach from anywhere. Gentle curvature of the roofs creates a sequence of scenery, dividing garden, lounge, lunchroom, nursing room and office, while the spaces are still kept connected as one.

©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki
Floor Plan
Floor Plan
©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

Children play around, the elderly take a rest, mothers stand chatting with each other, and cats bask in the sun – there is a place for everyone under the roof.

©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

It is designed in hopes that this small nursery creates a core space for the community, like a big tree.

©  Kenichi Suzuki
© Kenichi Suzuki

Structure System
A steel portal frame by H-100x100, which stands up from a footing beam of reinforced concrete, sets a boundary between rooms, then a 50x50 laminated veneer lumber (LVL) sits between the steel portal frames. To gain stiffness, LVL is wedged between two 9mm structural plywood. The roof can cover a large span of maximum 10m by just 86mm thickness. A soft and light curvature of the roof is achieved by utilizing wood, which can easily be manipulated into variety of form and size effectively. It thus would create a big open space filled with a warm atmosphere.

Structural DIagram
Structural DIagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Takashige Yamashita Office
Office
Cite: "Toranoko Nursery / Takashige Yamashita Office" 13 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805198/toranoko-nursery-takashige-yamashita-office/> ISSN 0719-8884
©  Kenichi Suzuki

Toranoko 托儿所 / Takashige Yamashita Office