the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. Poland
  5. KWK PROMES
  6. 2016
  7. National Museum in Szczecin Dialogue Centre Przelomy / KWK Promes

National Museum in Szczecin Dialogue Centre Przelomy / KWK Promes

  • 03:00 - 13 February, 2017
National Museum in Szczecin Dialogue Centre Przelomy / KWK Promes
National Museum in Szczecin Dialogue Centre Przelomy / KWK Promes, © Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

© Juliusz Sokołowski © Juliusz Sokołowski © Juliusz Sokołowski © Juliusz Sokołowski + 28

  • Architects

  • Location

    Szczecin, Poland
  • Competition Entry Lead Architects

    Robert Konieczny, Katarzyna Furgalińska, Michał Lisiński, Dorota Żurek
  • Square and Building Lead Architects

    Robert Konieczny, Michał Lisiński
  • Area

    1628.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Collaboration

    Aleksandra Stolecka, Piotr Tokarski, Adam Radzimski, Joanna Biedna, Magdalena Adamczak
  • Investor

    National Museum in Szczecin (Muzeum Narodowe w Szczecinie)
  • Construction

    Poreco
  • Installations

    Cegroup
  • General contractor

    Skanska
  • Authors of exhibition

    Piotr Wysocki, Roman Kaczmarczyk, Michał Czasnojć, KWK Promes
  • More Specs Less Specs
© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

Text description provided by the architects. Szczecin is one of the largest victims of historical violence in Poland. Until 1945, the city lay within the borders of Germany, after which it was suddenly incorporated into Poland. Instant exchange of its population deconstructed the social fabric and distorted the city’s identity. Before the war, the current Solidarności Square was the showcase of the city, featuring a quarter of representative tenements, enclosed by the Konzerthaus in the North. During bombing raids of the Allied forces the quarter and its vicinity ceased to exist, creating a gap in the urban tissue. Furthermore, this fragment of the city was cut through by a transportation route. This quasi-square became the arena for worker protest in 1970, which was brutally pacified, and 16 protesters were killed. From that moment on, this place became a symbol of fight for freedom.

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski
Site Plan
Site Plan
© Jakub Certowicz
© Jakub Certowicz

For years, the Solidarności Square had been a square by name only – with vague borders, open frontages, burdensome busy street neighborhood and the absence of a defined function, despite the dominating one – to commemorate the events of December 1970, where the place was provided a monument in 2005. In the 21st century, the area became the arena of significant architectural interventions. In 2014, the former Konzerthaus was replaced by a new philharmonic venue designed by Estudio Barozzi Veiga. The building became the new city icon, winning the main Mies van der Rohe award in 2015. 

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

The next initiative, which contributed to changing the perception of the space was the National Museum's Dialogue Centre “Przełomy”, devoted to the history of Szczecin. When designing the Museum we set our mind humble to the history of the place and the new city icon closeby. Thus, the idea to hide the museum underground to create a background architecture.

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski

Two contradictory traditions: of a quarter and of a square were the point of departure for the design, an urban design hybrid which encloses the space as a quarter, while retaining the values of open public space. The flattened areas of the square create foregrounds in front of the philharmonic and the church. The quarter forms in oposite corners as elevated square floor. The one elevation houses the museum facillity, the other one is an artificial hill, closing up the urban interior and shielding it from the tumult of the busy street. There is no definite boundary between architecture and ubanism.

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski
Section
Section
Courtesy of KWK Promes
Courtesy of KWK Promes

The architecture follows topography, hence the museum's form is a continuation of the concrete floor of the square which is covered with rectangular tiles. In the elevated corner these tiles gain 3rd dimension, becoming cuboidal blocks. The whole makes a monolith that transforms when the museum opens. Some of the vertical plates rotate, thus creating the arcades unveiling two entrances. The third entrance is determined by a ramp carved in the square's curvature. Ground floor is a square's extension and it functions as an entrance hall.

Diagram
Diagram

The exhibition space is hidden underground. When we go down the stairs the concrete ends and we submerge in blackness that is a background for the tale of Szczecin since the II world war, in a connection of what was happening in Poland and the rest of the world. Simultaneously with the historic exhibition, based on pure information, we add a narration spinned by artists' masterpieces – both, the works from long before the museum was opened, and the ones intentionally created for this venue. This kind of attempt allowed the exhibition to become wider and more universal. The blackness allows to focus on presented objects while giving the impression of an infinite space. This brand new formula for the exhibition makes a historical museum an art museum as well.

© Juliusz Sokołowski
© Juliusz Sokołowski
Floor Plan
Floor Plan
© Jakub Certowicz
© Jakub Certowicz

Before, the square was only to commemorate the history – as a result of redevelopment this part of the city became attractive for the other (remaining) habitants. Yet, its open formula encourages its users to express their impact. Artificial hills provide an opportunity for discovering new outlooks on the city, welcome walking tours and invite to sunbathing. The slanted floor inspires various activities: for skateboarders, this is the ideal spot to practice. In the winter, the square serves as a sled track. The yard has retained its symbolic dimension – the monument is still attracting veterans during annual celebration events – it is not dominating aspect after all. Today, this urban space is a place of amicable coexistance of different age and societal groups.

Courtesy of KWK Promes
Courtesy of KWK Promes
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "National Museum in Szczecin Dialogue Centre Przelomy / KWK Promes" 13 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805069/national-museum-in-szczecin-dialogue-centre-przelomy-kwk-promes/> ISSN 0719-8884
© Juliusz Sokołowski

波兰什切青市国家博物馆交流中心 / KWK Promes