The Crow's Nest / AR Design Studio

The Crow's Nest / AR Design Studio

The Crow's Nest  / AR Design Studio - Wood, FacadeThe Crow's Nest  / AR Design Studio - Windows, FacadeThe Crow's Nest  / AR Design Studio - Table, Chair, CountertopThe Crow's Nest  / AR Design Studio - Image 5 of 21The Crow's Nest  / AR Design Studio - More Images+ 16

Hampshire, United Kingdom
  • Architects: AR Design Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  180
  • Photographs
    Photographs : Martin Gardner
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Bathroom Warehouse Winchester, Russwood, Stone and Ceramic Warehouse, The Myers Touch
More SpecsLess Specs
The Crow's Nest  / AR Design Studio - Sofa, Windows, Chair
© Martin Gardner

Text description provided by the architects. AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip. 

First Floor Plan

AR Design Studio was then tasked with designing a completely new home; the idea of movement and fracturing formed the backbone of the concept. Working closely with engineers Eckersley O’Callaghan, an imaginative structural solution was proposed to prevent future failure. A concrete slab was built into the ground, a series of strategically placed dwarf walls were then built on top of it. A floating structural frame was then laid on top of the walls to act as an adjustable raft in case of future movement. Beneath the frame, there are specific places for mechanical jacks to be positioned so that the house can be securely re-levelled. 

The Crow's Nest  / AR Design Studio - Windows, Facade
© Martin Gardner

The design concept starts as a traditional cabin-like-form that then splits, twists and rotates, resulting in four pods. The outcome is a beautifully haphazard rough-sawn larch clad house that silhouettes against the wooded backdrop. The clearly defined entrance pod, the smallest of the four, guides you through the hallway into the central pod; the main living space comprising of kitchen, dining and living room. The extensive sliding glass draws one into the stunning coastline setting, with uninterrupted views of the English Channel beyond a floating timber deck. The tower pod houses the large open plan master suite, situated on the first floor above a children’s bedroom, utility room and shower room on the ground floor. The right-hand pod, at the opposite end of the house, consists of the guest quarters; a bedroom, two bunk rooms, and a bathroom. This entire section of the house can be closed off when not required. 

The Crow's Nest  / AR Design Studio - Windows, Door, Facade
© Martin Gardner

The result is a playful and calm space for the owners to enjoy weekends with family and friends whilst taking in the spectacular and isolated location in which it sits. 

The Crow's Nest  / AR Design Studio - Lighting, Bed, Bedroom, Beam
© Martin Gardner

Client Testimonial  
“The Crow’s Nest is situated in a fairly unique location and we always knew that it would need an architect who would not only be sympathetic to that but who would also design a stunning contemporary house that did justice to its surroundings. AR Design Studio have designed a house that has exceeded all our expectations. From the moment we first sat down with the team we knew they understood exactly what we were looking for. The result is a home that we absolutely love.” 

The Crow's Nest  / AR Design Studio - Facade
© Martin Gardner

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Crow's Nest / AR Design Studio" 09 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804909/the-crows-nest-ar-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.