the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Field Office Architecture
  6. 2016
  7. Mt Macedon House / Field Office Architecture

Mt Macedon House / Field Office Architecture

  • 18:00 - 7 February, 2017
Mt Macedon House / Field Office Architecture
Mt Macedon House / Field Office Architecture, © Dan Farrar
© Dan Farrar

© Dan Farrar © Dan Farrar © Dan Farrar © Dan Farrar + 16

Text description provided by the architects. Mount Macedon House was a significant and challenging design opportunity, with a complex site, strict bushfire protection regulations and specific client brief all playing an important role in the final project outcome.

© Dan Farrar
© Dan Farrar

A long, yet narrow site, it is nestled into the side of Mount Macedon with sweeping views across bushland to the north and north east in a very tranquil and restful setting.

© Dan Farrar
© Dan Farrar
Plan
Plan
© Dan Farrar
© Dan Farrar

There is a fairly significant fall across the site, so it was decided very early in the design process that the dwelling would need to be elevated at some point as to immerse itself amongst the surrounding views and vegetation, whilst also providing on grade access if required. It was important to the owner as well that the site not be over-excavated, but rather emerge gently out of the existing landscape.

© Dan Farrar
© Dan Farrar

The corten cladding, which was designed bespoke for this project by the architects, wraps around the dwelling, providing the required bushfire screening to glazing, and the ability to be opened and closed as needed. Behind this rich, earthy material are the more discrete sleeping and study spaces which are towards the rear of the dwelling, allowing for the living and social spaces to be read as far more transparent and exposed, breaking out towards the north and north-east elevations. Screening along the east provides some visual protection from the neighbouring properties whilst not compromising any of the views or natural light, which fills the living space and kitchen from morning until late afternoon. A rooftop deck is the final touch, providing 360 views of this tranquil landscape.

© Dan Farrar
© Dan Farrar

View the complete gallery

About this office
Cite: "Mt Macedon House / Field Office Architecture" 07 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804844/mt-macedon-house-field-office-architecture/> ISSN 0719-8884
© Dan Farrar

马其顿山住宅 / Field Office Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.