the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Learning
  4. United States
  5. Graham Baba Architects
  6. 2015
  7. The Studios / Graham Baba Architects

The Studios / Graham Baba Architects

  • 17:00 - 21 February, 2017
The Studios / Graham Baba Architects
The Studios / Graham Baba Architects, ©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer

©  Lara Swimmer ©  Lara Swimmer ©  Lara Swimmer ©  Lara Swimmer + 24

  • Architects

  • Location

    Seattle, WA, United States
  • Design Team

    Jim Graham, Melissa Glenn, Maureen O’Leary
  • Area

    10000.0 ft2
  • Project Year

    2015
©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer

Text description provided by the architects. The Studios is a 10,000-square-foot venue dedicated to the disciplines of acting, dance, and music. Occupying two floors of the historic Carl Gould-designed Times Square Building (constructed in 1916), the project transforms a dated, street-level retail space and basement into a bustling community and arts educational center. Composed of seven rentable studios, The Studios was established to fill a city-wide void in state-of-the-art space for rehearsals, auditions, readings, recording sessions, and performances.

©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer

With four 1,000-square-foot studios, two flexible classrooms, and a recording studio set within the walls of a former bank vault, the facility provides a venue to incubate and launch local talent, and meet the growing demand for flexible performance space. Studio floors are sprung for dancing; two of the basement floors have resilient flooring for specialized dance and dance shoes, such as ballet point, and tap. 

©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer
©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer

 Having served a variety of uses over the past century, the surface conditions of the building—walls, floors, and ceiling plane—were in poor condition. The design concept for The Studios was to create a simplified background where the activity of its occupants becomes the focal point. Volumes were stripped back to their essential forms, and virtually every surface was painted white. The exposed mechanical systems at the ceiling plane were sprayed with an acoustic material to create an visually simplified surface while enhancing  acoustic performance. Perimeter windows were preserved to provide the city with opportunities to vicariously experience the artistic process occurring inside. Crisp modern insertions, such as the office which appears to float above one of the dance studios—the office is accessed via a step ladder—are rendered in simple, geometric forms. The custom-designed front desk is made from powder-coated steel and topped with large slabs of maple. Locker rooms are outfitted with minimal built-ins for temporary storage. Smaller studios feature glazed openings which visually connect the studios to one another and to common areas.

©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer
Courtesy of Graham Baba Architects
Courtesy of Graham Baba Architects
©  Lara Swimmer
© Lara Swimmer

The two-level space was opened up to yield twenty-foot-high spaces, sharing light and visually connecting the spaces. A new, floor-to-ceiling, steel-framed window wall divides the street-level performance space from the entry sequence making the activity visible to all. In addition to providing a direct visual connection, the window wall symbolically creates a frame to capture the dancers movements, celebrating the activity as you would art on a gallery wall. Similarly, people in the common spaces are framed from the perspective of the dancers, thereby fully merging art with daily life. 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Graham Baba Architects
Office
Cite: "The Studios / Graham Baba Architects" 21 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804823/the-studios-graham-baba-architects/> ISSN 0719-8884
©  Lara Swimmer

The Studios 社区艺术教育中心 / Graham Baba Architects