Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Door, WindowsSunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Image 3 of 20Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Windows, FacadeSunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Table, Wood, Windows, Chair, Beam, PatioSunshine Canyon House / Renée del Gaudio - More Images+ 15

  • Architects: Renée del Gaudio
  • Area Area of this architecture project Area :  2760 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
    Photographs :David Lauer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Flatiron Steel, Loewen, Wittus
Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Windows
© David Lauer

Text description provided by the architects. The Sunshine Canyon house, designed for a family of four, is located on a high alpine hillside in a rocky canyon five miles above Boulder. A small cabin, surrounded by a dense forest of pine and fir trees, once occupied the site. In 2010, the Four Mile Canyon fire ravaged this property, burning the cabin and 4.5 acres of 100 year-old trees to the ground. When the ash had settled, what remained were granite outcrops, steep slopes, and newly revealed expansive vistas. The barren site eerily resembled the treeless landscape of Boulder at the turn of the century. Rediscovering the architectural language of that era―particularly the region’s mining and agricultural heritage―provided the necessary design inspiration. While the home’s gabled roof form and rustic materials recall the area’s early vernacular, the design seeks to establish a language of its own―reflective of and specific to its current context and geographic location.

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Table, Chair, Beam
© David Lauer
Floor Plan - Upper
Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Door, Windows
© David Lauer

The stepped form of the house provides a counterbalance to the site’s rugged features.  A prominent granite outcropping establishes the datum and links the home to the landscape via a steel footbridge. The structure is inserted into the adjacent hillside allowing the home to visually cascade down the site’s natural contours. Two linear volumes―one containing family living space, the other bedrooms―are stacked and rotated to optimize solar access and to capture different views from each room. The cantilevered forms create shady, protected spaces below and sun-filled living spaces above.

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Windows
© David Lauer

Exposed beams (with 85% recycled content), rusted steel cladding, and industrial-size barn doors visually link the home to the community’s rural roots, but principally serve to create a fire- resistant, maintenance- free structure. 

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Fence, Facade, Handrail, Deck, Beam, Patio
© David Lauer

A 3.5kW photo-voltaic array, combined with high efficiency electric appliances and LED lighting, produce an average monthly electric bill of $9. Closed and open cell foam insulation, double and triple pane windows with low-e glass, and rolling barn door shutters keep the house cool in the summer and warm in the winter. Heating is provided with a 96% efficiency boiler, hydronic radiant floor tubing, and a high efficiency wood burning stove. A light, open plan, with few walls allows daylight and breezes to naturally filter through all sides of the home. 

Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio - Image 3 of 20
© David Lauer

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Sunshine Canyon House / Renée del Gaudio" 08 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804795/sunshine-canyon-house-renee-del-gaudio> ISSN 0719-8884

© David Lauer

阳光峡谷之家 / Renée del Gaudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.