PO87 / AWAA for Charly Wittock

PO87 / AWAA for Charly Wittock

© Nathalie Van Eygen           © Nathalie Van Eygen           © Nathalie Van Eygen           © Nathalie Van Eygen           + 18

  • Architects: AWAA
  • Area Area of this architecture project Area:  465
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Nathalie Van Eygen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kneer-Süd Fenster, ThieleGlas
  • Collaborators :Didier Bourtembourg, Aurélien Sauvée
  • Building Service Engineering & Epb:MK Engineering
  • Structural Engineering:Ney & Partners
  • Landscape Architect:Wirtz international
  • Country:Belgium
More SpecsLess Specs
© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

Text description provided by the architects. This private commission for a single family home is located in a wooded residential area in Belgium.The house is a response to strict legislations on implantation and surface occupancy, as well as a municipality desire to promote housing in the neighborhood.

© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

During the development, we proposed to the promoter an added value: a construction that would be energetically addressed, according to the passive house standards.

© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

This ecological approach led us to a compact construction, avoiding energy losses (dimensions of the openings, orientation of these, thermal bridges, etc.).  This option generated many exchanges with the engineers (thickness of insulation, type of frames and glass, lifecycle of materials, techn(olog)ical choices, etc.). This lead us to simplify forms & materials and the resulting normative construction process allowed us to counter the additional budget normally associated with ecological passive standards.

© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

The living room extends on the site.Placing it strategically in counterpoint to the road axis and the noise pollution emanating from it, the building dynamically plays with the landscape that surrounds it. Views and openings from & towards the project are drown and oriented to make the most of the surrounding tranquility. Remarkable vegetation that exists is enhanced through the intervention.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section
Section
1st Floor Plan
1st Floor Plan

While the ground floor glass and dark aluminum cladding blend into the site, the luminous white plastered first floor comes and floats above it. The house dialogues with its environment using this articulation and plays with the shadows that appear on its facades.

© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

Product DescriptionWhile the ground floor glass and dark aluminum cladding blend into the site, the luminous white plastered first floor comes and float above it.

The simplicity of the shape, the black & white dialogue and the shading of the vegetation on the facades enhance the site.

© Nathalie Van Eygen
© Nathalie Van Eygen

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "PO87 / AWAA for Charly Wittock" 12 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804757/po87-awaa-for-charly-wittock> ISSN 0719-8884
© Nathalie Van Eygen

PO87住宅 / AWAA for Charly Wittock

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.