the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. RVO Studio
  6. 2016
  7. Casa en La Loma / RVO Studio

Casa en La Loma / RVO Studio

  • 13:00 - 9 January, 2018
Casa en La Loma / RVO Studio
Casa en La Loma / RVO Studio, © Marcos Garcia
© Marcos Garcia

© Marcos Garcia © Marcos Garcia © Marcos Garcia © Marcos Garcia + 21

  • Architects

  • Location

  • Architect in Charge

    Raúl Velazquez
  • Construction and Management

    Gabriel Rosales
  • Area

    630.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Marcos Garcia
© Marcos Garcia

Shapes that suit the simplicity of the tropic

Planning spaces from natural resources seems to be easy. In this case, tropical climate and terrain unevenness have worked in favor of the creativity and talent of RVO Studio, an architecture firm led by Raul Velazquez, who takes chances using local elements in order to bring personality to each and every of his projects.

© Marcos Garcia
© Marcos Garcia

Such is a case with Casa en la Loma (House on the Hill), a residential design located in San Pancho beach in Nayarit, Mexico, in which RVO Studio has decided to blend the intersection of shadows and airflow, making this a pair that furnishes the space with a comfort level which otherwise could only be achieved by the means of stunts and isolation. This is how Casa de la Loma becomes a project of open and well vented spaces, in which double heights and irrelevant divisions play a transcendental role in order to keep environmental freshness. Well balanced scenery is also brought with the Pacific horizon and the mystical depths of the jungle. 

Low Level
Low Level
First Floor Plan
First Floor Plan

Approach and implementation of seaside architecture.

Always with its surroundings in mind, Casa de la Loma is divided by a wall made from local stone, which by being there brings the solidity of a monolithic element that achieves independence of the day and night areas.

© Marcos Garcia
© Marcos Garcia

And it is an architecture which adapts itself to the surroundings. The land on which it is located emphasizes the green foliage of the Mexican jungle with a design that considers the flora to be the real host and not the other way around. Each of the shapes was devised in order to keep intact the forty palm trees that have lived in the property for more than 30 years.

© Marcos Garcia
© Marcos Garcia
Isometric
Isometric

© Marcos Garcia
© Marcos Garcia

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa en La Loma / RVO Studio" 09 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804611/casa-en-la-loma-rv-studio/> ISSN 0719-8884
© Marcos Garcia

山顶之家 / RVO Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.