the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. Zakarian-Navelet Architectes
  6. 2015
  7. Youth Centre / Zakarian-Navelet Architectes

Youth Centre / Zakarian-Navelet Architectes

  • 15:00 - 2 February, 2017
Youth Centre / Zakarian-Navelet Architectes
Youth Centre / Zakarian-Navelet Architectes, © Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau + 18

  • Architects

  • Location

    La Grande-Motte, France
  • Architects in Charge

    Stanislas Zakarian, Olivier Navelet
  • Area

    142.0 m2
  • Project Year

    2015
© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Text description provided by the architects. Critical regionalism, pastiche or (post) modernity. To build in La Grande-Motte questions the heritage of the 30 glorious years, symbolized among other things in France, by new cities or tourists resorts on the coast. 

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

In this context, our response seeks to give to the youth centre the voluntarism of our time. Generosity and continuity of public paths, sustainability and economy of materials with enhancement of the plasticity of concrete. Not to mention a lush nature and omnipresent nature. 

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

The programme is divided into two entities and is enriched by a third one not pro-vided in the programme: the patio. Hart and flesh of the project, it introduces an un-expected dimension to the initial programme. The public space penetrates into the centre of our construction and the project becomes a route. Based on a Mediterranean vocabulary our building disclaims square, awning, porch, patio and large room to result in a garden. In the heart of the space the patio is entirely mineral. While depicting the surrounding nature and the tops of tall trees, it offers the framing of a parasol pine located in the centre of the entrance. 

Ground Floor
Ground Floor

Enriching a provisional programme of 142m2, the project finally offers 230 m2 of space built with the same budget. According to his desires or his oppositions, the teenager “Grand-Mottois” can therefore, in his new space, make the wall collapse on the bench, flirt under the trees or tag banners. 

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

The range of building materials is deliberately narrow. The concrete, principal material of the site is chosen for its qualities: epidermis friendly and plasticity. It is available on the entire project: brushed, varnished or cast on the spot. This grey and rich material bends, creates cantilever, is revealed with the shadow, reflects light, marks off the patio and frames the nature. 

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Guarantor of simple construction, this unique material is airtight and guarantees an excellent thermal inertia with efficient insulation. The architectural feature alternating shaded areas, living rooms and natural elements, the building can cool up by means of natural ventilation avoiding the use of air conditioning.

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Large windows protected from the sun and placed in all the living rooms, allow natural and controlled light quality. At night the system is “mis-en-scène” by LED spot-lights in the ceiling.

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

The water management

The roof terrace canalizes the water in case of heavy rains, frequent in the region.

Originally, La Grande Motte introduced “sculpture and painting which search in the heart and witness the confusing fate of the very society that question them.” (Jean Balladur, French arquitect of La Grande-Motte)

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

More modestly, our project contributes very simply that will. It offers, during a fleeting moment, the disturbing presence of an incongruity: a hole in the wall! A hole at eye level to see or to be seen.

Empty space and yet responsible for fantasies, everyone can invent what he wants to see…

There, where the architectural journey ends up, this hole questions our imagination.

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Product Description. The concrete S4, principal material of the site is chosen for its qualities: epidermis friendly and plasticity. It is available on the entire project: brushed, varnished or cast on the spot. This grey and rich material bends, creates cantilever, is revealed with the shadow, reflects light, marks off the patio and frames the nature.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Youth Centre / Zakarian-Navelet Architectes" 02 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804348/youth-centre-zakarian-navelet-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments