the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. duearchitetti
  6. 2016
  7. Casa A.G. / duearchitetti

Casa A.G. / duearchitetti

  • 11:00 - 23 February, 2017
Casa A.G. / duearchitetti
Casa A.G. / duearchitetti, © Simone Bossi
© Simone Bossi

© Simone Bossi      © Simone Bossi      © Simone Bossi      © Simone Bossi      + 17

  • Architects

  • Location

    Varese, Italy
  • Architects in Charge

    Paolo Gelso, Nicoletta Binello
  • Area

    125.0 m2
  • Project Year

    2016
© Simone Bossi
© Simone Bossi

Text description provided by the architects. The house is part of a building from the end of the eighteenth century. The original structure of the building has been able to enhance the quality of the environmental context, establishing a continuous dialogue between the surroundings and the construction. Formerly the residence of a rich family from Milan, the property has recently undergone a complete restoration dividing it in apartments. The interpretation and the analysis of the construction characteristics of the apartment, developed on the ground floor with a smaller portion at the semi-basement level, have been essential to identify of the proposed project solutions. The main floor has a shape referable to a square, even though irregular. The presence of a beautiful manger in stone reminds us of its original destination. Thick walls divide more or less randomly the space, cross-barrel vaulted ceilings are flanked by wooden beamed ceilings. The space presents a twofold relationship between inside and outside. Wide rectangle openings are facing a courtyard and the afternoon light is passing through.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

A sequence of five arch windows is characterizing the north/east façade. The view continues all the way to the heights of the city if Varese. The light, incident in the first morning hours, softens during the day. The will to enhance the existing construction brought us to project approach. The apparent spontaneity of the space has been our guideline. We wanted to emphasize the original structure of the building, its materials and its irregularity. The subdivision of the internal space, necessary to satisfy the needs of the new destination, is done by specific interventions with selected materials. Glass is used to delimit the bathroom zones. Wood is used for the containing volumes in order to separate the entrance and to shield the sleeping area. The wall mass remains free from interferences; vertical pivot doors are closing the existing passages between the various spaces.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The concrete floor is alternated with wooden floors underlining the original difference of floor levels.

The choice of integrating the containing elements with the walls allowed us to enhance the empty space and its variability of light and shadows during the whole day.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

The satin finished glass walls bring a diffused light into the bathrooms enhancing the concise choice of furniture and get like lanterns in the evening hours.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

Product Description. Principally we tried to keep the original material of the building. We are talking about wall covered with plaster and painted light grey. The floor is made of concrete and dark oak. The same material used for the closet used at the entrance.

© Simone Bossi
© Simone Bossi

View the complete gallery

About this office
duearchitetti
Office
Cite: "Casa A.G. / duearchitetti" 23 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804319/casa-ag-duearchitetti/> ISSN 0719-8884