the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Motoki Ishikawa Architect & Associates
  6. 2014
  7. House in Johoku / Motoki Ishikawa Architect & Associates

House in Johoku / Motoki Ishikawa Architect & Associates

  • 20:00 - 25 January, 2017
House in Johoku / Motoki Ishikawa Architect & Associates
House in Johoku / Motoki Ishikawa Architect & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 18

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Text description provided by the architects. The way how to take distance correspond to the changing city.

The project area is a residential area surrounding by buildings, including the front path, consequently all building stands too close to be seen by each other. Even residential area, we can say it will be continue changing because there are many kinds of scenery of many kinds of periods. It can be say not only for city but also for the situations of residents living here. I thought the architecture should be considered the city view and have good distance with surroundings, and have to think about the crowded situation, changing of peripheral part and the life of future residents.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The construction is divided in the building where each person spends time and where family gather, by the stairs room. The strongly reinforced pent-roof bind the two buildings. For the result of the layout, each buildings surrounding the approach and the pent-roof barrier for circumference that also controlling proportion, the approach acquires compatibility like inner court. This closed, though opened approach become a buffer zone – keeping distance to circumference but also surrounding so that solve narrowness and can get stable light not effected by any situations. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Inside the building, the continuance of changeful space made by height-different skip floor makes us feel more expanse than the acreage. The lag made by the construction control line of sight, also make moderate connection that can be feel each sign. The stair room between the building become buffer-zone, gives a not too close distance to each room like sleeping space, gathering space. From the opening, we can see neighborhood over the buffer-zone-approach, so it haves good distance with ambient environment. On the top of the building, there is roof terrace and loft. Also here has height level difference to make independency, and to communicate with family at living room or each room.

Plan
Plan
Section
Section

I examine closely the distance of periphery, outside and inside, and endeavored to make the house that stands natural, quiet, in times in the future, for the residents can receive the good life environments and the architecture can be adapt to each conditions in each time.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

View the complete gallery

Cite: "House in Johoku / Motoki Ishikawa Architect & Associates" 25 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804074/house-in-johoku-motoki-ishikawa-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884