the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. bureau^proberts
  6. 2016
  7. Bardon House / Bureau Proberts

Bardon House / Bureau Proberts

  • 17:00 - 26 January, 2017
Bardon House / Bureau Proberts
Bardon House / Bureau Proberts, © Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography
  • Architects

  • Location

    Brisbane, Australia
  • Project Team

    Nathan Lane, Jack Battle, Elle Trevorrow, Andrew Bell, Edward Armstrong, Saskia Ruijs
  • Area

    404.0 m2
  • Project Year

    2016

© Alicia Taylor Photography © Alicia Taylor Photography © Alicia Taylor Photography © Alicia Taylor Photography + 26

  • Collaboration

  • Builder and Engineer

    Craft Building Company
  • Documentation

    Andrew Drummond, Drummond Architecture
  • Landscape

    Environmental Design Group, John Mongard Landscape Architect
© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

Text description provided by the architects. Liam Proberts, Managing and Creative Director of award-winning Brisbane-based architectural practice bureau^proberts, has designed his family home. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

The house is situated on a wide, ridge-top block in the hilly Brisbane suburb of Bardon, falling steeply due-north to a tree reserve.

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

Amongst an established avenue of large gabled interwar houses, the facade from the street is familiar. Angular monochrome textures screen the house in what Proberts describes as “a strident interpretation of the more traditional gables and hip roofs of its surrounds”. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

“The materials and screens are deliberately constructed to reveal shapes and framework that draw on its Queenslander context,” says Proberts. 

Behind the screened façade, a triangular skylight shrouds the entryway and creates a private transitional space that plays with light and shade, and obscures inside from out. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

This seamless connection with the landscape proliferates as the hallway descends to the main living level, which is designed around an internal courtyard. 

“The design is grounded in – and strongly connected to – the landscape and characteristics of its sloping site,” Liam said. 

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Middle Floor Plan
Middle Floor Plan
Upper Level Floor Plan
Upper Level Floor Plan

The open living space creates a veranda-like thoroughfare, melding the courtyard with the landscape beyond, via glass sliding doors along the entire northern edge. Reaching out to the reserve like a promontory, the only barrier to the trees is a soft planting recessed at the floor edge. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

Upstairs, the master bedroom and ensuite perch amongst the tree tops, drawing the landscape in through seamless glazing and low-level louvres. Along the eastern side, the additional bedrooms enjoy full-height ventilation and privacy, protected by the screened façade as it extends from the entry. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

The lower level houses a relaxed family space that opens up to a terraced yard and pool at the natural ground level of the sloping block, continuing the fluidity and connection to landscape. 

North-South Section
North-South Section

Liam’s understanding of subtropical living and passion for the Queensland architectural vernacular stems from his childhood, growing up in the tin and timber cottages of Spring Hill. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

Dark and stained timber feature as expressed beams, against a backdrop of lime- washed hoop pine features extensively throughout the main living spaces (as panelling, screening, ceilings and joinery elements). The result is an intriguing, yet familiar collection of forms and materials combined in an exciting and thoughtful way. 

© Alicia Taylor Photography
© Alicia Taylor Photography

View the complete gallery

About this office
bureau^proberts
Office
Cite: "Bardon House / Bureau Proberts" 26 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804073/bardon-house-bureau-proberts/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.