Parabolic Plywood Office / RAW Architecture

Parabolic Plywood Office / RAW Architecture

© Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi + 27

  • Architects: RAW Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  2450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Eric Dinardi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: dormakaba, AGC, Artolite, Mortar Utama
  • Illustrations : Yuliana Widjaja, Bangkit Mandela
  • Project Manager: Sudjatmiko
  • Site Supervisor : Bambang Priyono, Jasno Afif Angga
  • Co Interior Partner: Studio PIU (Mondrich Syarief, Karina Tjandra)
More Specs Less Specs
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Text description provided by the architects. Located in Alam Sutera, Tangerang, as it completed in 2016, Puncak Keemasan Group Office occupies 2.450 sqm of built area. The building is intended as office for several companies, which is a noticeable challenge in programming scheme. As part of given solution, the design proposes permeable transition to create unifying ambience with structural parabolic shape made by plywood while maintaining separation inside each chamber. Material that used as main language is plywood that covered almost all interior office. The result is jungle-like hall which connect every room with tree bookshelf and library as its main hub.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

 Primary concern of the design is to restrain any unecessary cost while maintain sense of playfulness and creativity.

Floor Plan
Floor Plan

Form of design was expressed in two main sequences. The first sequence is to convey the flow by continuous circle form of tree structured bookshelves along the path of the office. The Second sequence is the type of flow expressed through plywood ceilling placement, which creating sense of wave, thus also resulted in dynamic interior lighting. Another use of plywood is manifested in giant curvature bookshelf that also works as room partition. This bookshelf formed double curvature for a reason. The curve reversed each other vertically, like a section of double helix. This way, it has stable load point in the middle of double arch as self-supporting barrier.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The design also aims for material efficiency. By using 600 x 600 waffle module of bare plywood to cover the ceiling, gave results to its cost efficiency up to 50% to compare with normal cost. Not only as transitional element, plywood also became main form for its ceiling structure. Giant waffle is also functioned for mantling cables and pipes by the least usage of material.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Entire interior element is consistent with same porous detail; from square module bookshelf to various high for ceiling, while some part of supporting areas is using modular rectangle layout form. The detail is enhanced by low hanging edison lamp along the office, and synthetic grass carpet to heighten the jungle mood.

Diagram
Diagram

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Jl. Jalur Sutera, Kunciran, Pinang, Kota Tangerang, Banten 15143, Indonesia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parabolic Plywood Office / RAW Architecture" 25 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804020/parabolic-plywood-office-raw-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.