the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Tom Mahieu Architect
  6. 2014
  7. RAVE / Tom Mahieu Architect

RAVE / Tom Mahieu Architect

  • 06:00 - 26 January, 2017
RAVE / Tom Mahieu Architect
RAVE / Tom Mahieu Architect, © Yannick Milpas
© Yannick Milpas

© Yannick Milpas © Kris Snoeck © Yannick Milpas © Kris Snoeck + 28

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

Text description provided by the architects. The building site is situated on a typical Belgian allotment with small plots of +- 500m2. The construction zone is 15m deep and 11,5m wide with on either side a 3 meter construction- free zone, a front garden of 6 and a backyard of 8 metres. 

© Kris Snoeck
© Kris Snoeck

Due to the location of the plot, next to a children’s playground and considering its orientation, we decided to use only half of the available construction zone for the construction of the building and create a maximum of east, south & west-oriented outer space. 

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

All night functions are located on the first level in a rectangle volume with only 1 horzontal window on the north side, all other facades on the first floor are windowless. 

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

This rectangle block is build completely out of CLT (cross laminated timber) and is supported on the ground lever by 8 small steel poles and a concrete core. This made is possible to create an open space on ground level, completely contoured by floor- to-ceiling triple glass windows. 

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas
Section
Section
© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

As the ground floor is bordered for 100% by glass, the limits of the house and living spaces are transferred to the borders of the plot. Creating a very spacious and open feeling with abundance of light and roominess, despite the limited floor surface. 

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

Black aluminium screens are installed around the plot limits to guarantee privacy. the construction-free zones left and right of the building zone are integrated in the aluminium screens, making private outdoor spaces. These outdoor “rooms” are transformed in a water area and flower/herb garden, visible from within the house but not from the street. The outdoor terrace-area is visually shielded from street glances by a large sliding metal gate. 

© Yannick Milpas
© Yannick Milpas

Product Description. The aim was to build a compact, contemporary home with maximum attention to energy use and durability , but foremost create a maximum of spacious feeling on a small plot . 

© Kris Snoeck
© Kris Snoeck

The outer walls on the ground level are triple glazing on all 4 sides, there are no solid walls. We choose CLT ( cross laminated timber ) as the only construction material for the complete first level (floors + walls + ceiling ). due to the light weight of the material, the steel structure on the ground level is reduced and made it possible to maintain maximum openness on the ground level. 

© Kris Snoeck
© Kris Snoeck

The CLT has even more advantages : air-tight / prefabrication / fast construction / very accurate / construction material is also finished product /...

View the complete gallery

About this office
Tom Mahieu Architect
Office
Cite: "RAVE / Tom Mahieu Architect" 26 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803994/rave-tom-mathieu-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.