Roteta House / Estudio Peña Ganchegui

Roteta House / Estudio Peña Ganchegui

© Edorta Subijana© Edorta Subijana© Edorta Subijana© Edorta Subijana+ 16

San Sebastián, Spain
  • Author Architects:Rocío Peña, Mario Sangalli
  • Collaborators:Edorta Subijana, Jonathan Chanca, Josemari López
  • Rigger:Josemari Roteta
  • Structure:Inak Ingeniaritza
  • Installations:GE & asociados
  • City:San Sebastián
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Edorta Subijana
© Edorta Subijana

Text description provided by the architects. The particular attributes offered by the plot shape he house: Its level 3 meters above the street, the astonishing layered rock wall at the bottom of the plot, the beautiful existing palm, and the presence of two car-parks located South and West of the plot. All of them have been, along with the orientation (N-S, following the elongated form of the plot) and the program of needs (a house for a two-children family), determining factors in the Roteta House formalization.

© Edorta Subijana
© Edorta Subijana

Taking distance from the West limit, which is excavated at street level to organize the entrance, the building is developed in a linear way. The sequence starts from North with the children's rooms, continues with the toilet rooms and the parents' room, and ends in the kitchen, from where the living-room grows, linked with the garden through a porch open to the South.

Ground Floor
Ground Floor

The white concrete wall that protects the house is replaced on the South side by a glazed closure, along the living-room wing. The external appearance of this space contrasts with the linear volume, whose curved geometry, coated with zinc, stands out from the previous one, seeking the Eastern light.

© Edorta Subijana
© Edorta Subijana
© Edorta Subijana
© Edorta Subijana

The house situation on the plot divides the exterior space into 4 different areas: the entrance courtyard already mentioned (which organizes both the road and the pedestrian access) on the West, a private garden linked to the secondary rooms (characterized by the presence of the quarry) on the North, another linked to the main one (around the palm tree) on the East, and the main garden linked to the livingroom, on the South.

© Edorta Subijana
© Edorta Subijana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Roteta House / Estudio Peña Ganchegui" 09 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803945/roteta-house-estudio-pena-ganchegui> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.