the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. PMMT
  6. 2015
  7. TR House / PMMT

TR House / PMMT

  • 04:00 - 27 January, 2017
TR House / PMMT
TR House / PMMT, © Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 22

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Spain
  • Team

    Alex Herráez, Joana Cornudella, Luis Gotor
  • Area

    506.02 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

    • Author Architects

      Sara Garcés, María Arau, Rita Barata, Ester Badia, Carlota Laucirica, Beatriz Cases, Laura Bosi, Lourdes Vidal-Ribas
    • Architects

      Sara Garcés, María Arau, Rita Barata, Ester Badia, Carlota Laucirica, Beatriz Cases, Laura Bosi, Lourdes Vidal-Ribas
    • Structures

      Bis Arquitectes, Laia Picarín, Marta Farrús
    • Installations

      ARC Ingeniería, Alberto Lopez
    • Measurement & Budget

      Ricard Balañá
    • More Specs Less Specs
    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    Text description provided by the architects. TR House Barcelona is a single-family house with a compact morphology. Its shape is the answer to the limitations presented by the pre-existing conditions, combined with an innovative solution and with solid functionality criteria. In light of the urban planning constrains of this site and once it is situated on a depressed area, we had to solve an accentuated slope between the main entrance and the access to the house, creating two levels of access; one inferior and one intermediate. Trough slopes and ramps that establish different relations between the landscape, the house and its interiors, we’ve tried to minimize the big impact of the gap between the main entrance and the lower part of the site.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    The result is a 13,00m x 13,50m three-storey cube-shaped volume, placed on a lower level than the street, that tries to establish a visual relationship with the creek that delimits the site, at the same time as it integrates itself visually with the landscape and with the surrounding higher buildings. The volume is organized in a way that gives response to the users’ needs, creating a central axis from which you can access the several rooms and that guarantees, at the same time, privacy from the street and neighbours, and a visual relationship with the natural environment. In the opposite direction of this axis, the house seeks to merge with the verdant surroundings.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    The image of the building aims to respond to the defined functional needs. On one side, an outer envelope made of vitrified ceramic tiles, assembled on a stainless steel wired net, giving response to the need to merge with the green surroundings. Within a range of greens, we’ve worked with four different tones to obtain de same shades that one observes on the surrounding landscape during the four seasons of the year, creating the required merging feeling. By this ceramic curtain we were able to solve 4 plans that in architecture are normally solved in separate ways: the facade, the pergola, the curtain walls and the roof.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute
    Diagram
    Diagram
    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    On the other side, the facades where all the rooms are open to, respond to visual and privacy settings, which connect or hide the inhabitants with the surroundings. The resulting solution is a facade created with chestnut wooden slats, which have openings that where strictly dimensioned according to lighting needs and comfort of the users. In these opening areas one can find a hidden system of adjustable horizontal aluminium slats that allow the user to control solar incidence and to provide greater comfort levels.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute
    Floor Plans
    Floor Plans
    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    The outside platforms are stitched in a way that connects the different access areas located different heights, with a cobblestone ramp made with granite pieces interpolated with small grass areas.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    On the exterior side that is open to the landscape, a large wooden platform has de function to lengthen the living/dining room area, extending it to the outside, creating a nice outer living space, under the shade of trees. This platform also gives access to the back part of the house, establishing an interesting circuit flow.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute

    Due to its morphology and topography, the trapezium shaped site exposes a heavy slope on the tip that is closer to the creek. In this area, further away from the street, a playing area is generated. The pronounced slope is solved with a wooden platform sequence that establishes a dialogue between the house and the garden, once the platforms are made with the same type of chestnut wood that one can find on the facade. The proportion and disposition of the wooden pieces are the same, both on the facade and on the exterior platforms.

    Section
    Section

    Therefore, the TR House Barcelona represents an innovative fully-functional exercise that achieves a clear dialogue with its surroundings at the time as it gives an answer to the changing needs of its users.

    © Pedro Pegenaute
    © Pedro Pegenaute
    Cite: "TR House / PMMT" 27 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803827/casa-tr-pmmt/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments