the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Clinicaurbana
  6. 2015
  7. Casa Gianin / Clinicaurbana

Casa Gianin / Clinicaurbana

  • 05:00 - 5 February, 2017
Casa Gianin / Clinicaurbana
Casa Gianin  / Clinicaurbana, © Valentino Nicola
© Valentino Nicola

© Valentino Nicola               © Valentino Nicola               © Valentino Nicola               © Valentino Nicola               + 19

  • Architects

  • Location

    Val di Zoldo, Italy
  • Architects in Charge

    Matteo Sartori, Valentino Nicola, Claudia Battistella, Alberto Cibinetto
  • Area

    620.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Andrea Rigato
  • Mechanical Engineer

    Stefano Melato
  • Client

    Immobiliare Duems Srl
  • More Specs Less Specs
© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

Text description provided by the architects. REPAIR WORK

Certain Alpine constructions are built according to the same principles that we seek to apply in architecture today.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

We aim to preserve and pursue the functional, essential character of their building methods and aesthetics, especially when dealing with renovation.

Diagram
Diagram

For that reason we feel “repair work” can well sum up Clinicaurbana’s approach to renovation in this field.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

CONTEXT

The restoration of “Casa Gianìn” forms part of a larger project involving several rustic buildings in the village of Coi in the Zoldo valley in the Dolomites.

These buildings make a substantial contribution to the appearance of a typical man-made Alpine environment. They are a precious testimony to the usages and practices of a vanished way of life, inviting us to design in a way that cares for what is extant.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

PROJECT

The project takes the form of “repair work” both to buildings and landscape.

The object of the renovation and extension was to create three completely independent residential units.

Section
Section

The original stone-built house has been entirely preserved, eliminating all the more recent additions, and restored to its status as a significant village ‘landmark’. The newly-built extension is independent both in form and function.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

The new building reinterprets the established pattern of rural architecture in the valley: a larch-wood structure with lattice-work openings built over a stone substructure.

Section
Section

Product Description.

As with the old tabià, the exterior cladding is in untreated larchwood.

Larch was chosen since it can improve with age, both in technical performance and in appearance, reducing the need for non-routine maintenance to a minimum.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

Larch is thus the main material used in construction, readily available in the valley and prepared by a local workforce familiar with all the secrets of these materials.

Diagram
Diagram

Concern for sustainability not only covered the material aspects, for example by making use of low-impact construction technology, but also the entire construction process, including socio-cultural aspects and the promotion of traditional local craft skills.

© Valentino Nicola
© Valentino Nicola

View the complete gallery

About this office
Cite: "Casa Gianin / Clinicaurbana" 05 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803819/casa-gianin-clinicaurbana/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.