the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Architecture
  4. The Netherlands
  5. Studio Prototype
  6. 2015
  7. Ortho Wijchen / studio PROTOTYPE

Ortho Wijchen / studio PROTOTYPE

  • 02:00 - 3 February, 2017
Ortho Wijchen / studio PROTOTYPE
Ortho Wijchen / studio PROTOTYPE, © Jeroen Musch
© Jeroen Musch

© Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch © Jeroen Musch + 16

  • Structural Engineer

    F. Wiggers
  • Systems Engineer

    ABT Consulting engineers
  • Contractor

    HAEX B.V.
  • More Specs Less Specs
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Text description provided by the architects. Studio PROTOTYPE has realised a new orthodontics within the urban plan ‘’Huurlingse Dam’’ in the city of Wijchen. The practice functions as a keystone in the neighbourhood with its sculptural appearance in the larger cluster of healthcare-institutions. The distinctiveness of the sculpture in combination with its freestanding position and sightlines, enhancess the open and accessible character of the practice.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

In the interior a high open space has been created with different views towards the neighbourhood and the surrounding landscape. Natural light flows in through the birch wooden roof light which acts as a backbone for the building. The open setup of the plan and the large panoramic view towards the garden create a light and spacious place in which the patient feels comfortable. At the same time the open space forms an optimal workplace full of light where the orthodontist has overview at the ongoing treatments. Screens in-between the treatment-chairs and two separated rooms guarantee the privacy of the patients. The technical functions such as the X-ray, sterilisation and model-rooms have been organized within separated volumes that are placed strategically in the open plan.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Light-stained birch wood is combined with functional white tints of the orthodontist’ fixed furniture and appliances. The carefully picked palette of colours and durable materials create a serene setting for the patient, while the rooflight generates an exciting interplay of light that makes the interior come to life.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
Floor Plan
Floor Plan
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

Product DescriptionThe shape of the ortho originates from a freestanding sculpture, which is formed by diagonals and sightlines. It results in a rotationally symmetrical mass with a double-curved roof-surface. To materialize this unique surface, narrow aluminium profiled sheets are used.

© Jeroen Musch
© Jeroen Musch

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ortho Wijchen / studio PROTOTYPE" 03 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803744/ortho-wijchen-studio-prototype/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.