Youth Community Center / META-Project

Youth Community Center / META-Project

© Chen Su, Fang ChunPublic atrium space© Chen Su, Fang Chun© Chen Su, Fang Chun+ 23

  • Lighting Consultant:Han Xiaowei
  • Client:Vanke Songhua Lake Resort
  • Design Team:Wang Shuo, Zhang Jing, Cao Shibiao, Lan Tian, Wu Yaping, Zhao Yu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Chen Su, Fang Chun
© Chen Su, Fang Chun
Location plan
Location plan
© Chen Su, Fang Chun
© Chen Su, Fang Chun

Text description provided by the architects. Youth Community Center, a mixed youth community on the edge of Vanke Songhua Lake Resort bordering natural villages, contains 800 people with the upper space for Vanke staff, the middle rented to self-employed townspeople and the ground facilitating camping students and open to surrounding villagers.

© Chen Su, Fang Chun
© Chen Su, Fang Chun

Addressing the ant tribe problem, having investigated the mixed dwelling phenomena peculiar to China from hutong, tube-shaped apartment to village-in-city and comprehended the inner dynamics of youth communities, the architect proposes a new spatial paradigm restructuring interpersonal relations in a gesellschaft.

© Chen Su, Fang Chun
© Chen Su, Fang Chun

The ordinary residential pattern is mutated into a quartet, externally undulating and internally interlocked. Bridges, stairs and tiered seating around the full-height atriums compose an open-street-like public route connecting all communal spaces for varied daily utilities. Thus, the simple and flexible framework blends innovative spaces into daily lives, encouraging inter-level encounters among the private, shared and collective zones and finally the community growth.   

Section N-S
Section N-S
Ground floor plan
Ground floor plan

The project responds to the hybrid contemporaneity and proposes a new paradigm for community symbiosis: mutual cooperation and positive environmental interaction through inter-spatial sharing based on equality and self-sufficiency – a prototype community for contemporary ‘new youths’.

© Chen Su, Fang Chun
© Chen Su, Fang Chun

The practice continues [META:HUTONGS] and Reset Apartment, a series of experiments that analyses the spontaneous evolution of urban space production and elicits a valid composite social-cultural-spatial archetype.

Evolution of share-living Typology
Evolution of share-living Typology

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jilin, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Youth Community Center / META-Project" 18 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803445/new-youth-commune-meta-project> ISSN 0719-8884
© Chen Su, Fang Chun

新青年公社 / META-工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.