Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - GardenDeutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - WindowsDeutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - GardenDeutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Facade+ 16

Langemark-Poelkapelle, Belgium
  • Area Area of this architecture project Area :  84
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2007
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Enjoy Concrete, Lootens
Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Image 7 of 16
© Luc Dewaele

Text description provided by the architects. The ‘Deutscher Soldatenfriedhof Langemark’, situated in Langemark,  is a cemetery for soldiers. The lateral format of the site is the fundament op the landscape and the architectural concept. Original is the lateral format based on the line of defence (Hindenburglinie Langemark-Geluveld) parallel with the width of the cemetery. The line is visualised with concrete block along the three bomb shelters aligned to the north.

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Garden
© Luc Dewaele

The further process of Langemark is based on the architectural walk through the cemetery. The accent of the circuit is put on the sequential approach of the reception facilities and the cemetery. The walk is divided in different fazes that creates a global spatial experience. The first lateral area is the parking and the slope of the landscape. This area is closed with a half-height wall, materialized in black smooth concrete. The wall creates a transition to the sacral space. The third lateral area is surfaced with boulders leading to the pavilion. 

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Facade
© Martine Neirynck

The pavilion is designed as a long black open box. It’s monolithic character embodies the modesty on an abstract way. The volume is located on the front side of the line of the mass grave. This grave is surrounded with basalt stones and with blackgreen copper plates. It refers to the black volume. Every 6 meters is there a interstice based on the modulation of the grave stones of the biggest green zone. This has a double function: on the one hand for extra light and on the other hand for more view to the cemetery. They refers to the embrasures of the bomb shelters. 

Detail Site Plan

Finally, there is a small square designed as a key point to the port building of the cemetery.

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Image 11 of 16
© Luc Dewaele

Product Description: -  The ‘Deutscher Soldatenfriedhof Langemark’, situated in Langemark,  is a cemetery for soldiers. The lateral format of the site is the fundament op the landscape and the architectural concept. Original is the lateral format based on the line of defence (Hindenburglinie Langemark-Geluveld) parallel with the width of the cemetery. The line is visualised with concrete block along the three bomb shelters aligned to the north.

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Garden
© Martine Neirynck

The further process of Langemark is based on the architectural walk through the cemetery. The accent of the circuit is put on the sequential approach of the reception facilities and the cemetery. The walk is divided in different fazes that creates a global spatial experience. The first lateral area is the parking and the slope of the landscape. This area is closed with a half-height wall, materialized in black smooth concrete. The wall creates a transition to the sacral space. The third lateral area is surfaced with boulders leading to the pavilion.

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Image 8 of 16
© Martine Neirynck

The pavilion is designed as a long black open box. It’s monolithic character embodies the modesty on an abstract way. The volume is located on the front side of the line of the mass grave. This grave is surrounded with basalt stones and with blackgreen copper plates. It refers to the black volume. Every 6 meters is there a interstice based on the modulation of the grave stones of the biggest green zone. This has a double function: on the one hand for extra light and on the other hand for more view to the cemetery. They refers to the embrasures of the bomb shelters.

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects - Image 9 of 16
© Luc Dewaele

Finally, there is a small square designed as a key point to the port building of the cemetery.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Langemark, 8920 Langemark-Poelkapelle, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Deutscher Soldatenfriedhof Langemark / Govaert & Vanhoutte Architects" 03 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803360/deutscher-soldatenfriedhof-langemark-govaert-and-vanhoutte-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.