the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2016
  7. Dandurand Residences / NatureHumaine

Dandurand Residences / NatureHumaine

  • 13:00 - 17 January, 2017
Dandurand Residences / NatureHumaine
Dandurand Residences / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 20

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Diagram
Diagram
© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Carried out in a residential area of the Rosemont–La-Petite-Patrie borough, the project consisted in renovating and expanding a duplex built in the 1920s that housed three dwelling units. The added storey harmonized the building with the size of the surrounding constructions.  

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Plan
Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams
Plan
Plan
© Adrien Williams
© Adrien Williams

The intervention was minimal on Dandurand Street, rather extending along the perpendicular street. In the existing section, the brick was replaced, but the original openings were mostly retained, while large angled windows were built on the addition, multiplying the views on the urban landscape. The glass and white steel volume that was added on top of the first two levels stands out through both its angular shape and its materials. On each level, spacious decks equipped with glass railings lighten volume perception. A shared deck was inserted into a breach made in the volume, which also captures light. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams
Cite: "Dandurand Residences / NatureHumaine" 17 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803297/dandurand-residences-naturehumaine/> ISSN 0719-8884
© Adrien Williams

Dandurand住宅 / NatureHumaine