the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Town & City Hall
  4. Belgium
  5. Frederic Haesevoets Architecte
  6. 2016
  7. Herstal City Hall / Frederic Haesevoets Architecte

Herstal City Hall / Frederic Haesevoets Architecte

  • 13:00 - 30 January, 2017
Herstal City Hall / Frederic Haesevoets Architecte
Herstal City Hall / Frederic Haesevoets Architecte, © Christophe Vootz
© Christophe Vootz

© Christophe Vootz             © Christophe Vootz             © Christophe Vootz             © Christophe Vootz             + 51

  • Consultants

    Batiserf, BELemaire, MKengineering, LIA, Louis Benech
  • Construction Company

    Association momentanée Galere – Moury
  • Client

    Ville de Herstal
  • More Specs Less Specs

Listen, Understand, Create, Innovate, Surprise.

This approach develops through a generous act, mixing modernity and organic. It is about creating a new way of discovering, moving, getting your bearings, and working.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

Creating sensuality.

Adopting this approach we have developed this project for the building of the Herstal City Hall. Our objective: to create it in a surprising and innovative way.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The setting up of the building is divided into 2 parts. This allows creating a largely open pedestrian area which lets us discover an inside made of patches of vegetation conceived as a public garden.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The choice of tree species and other vegetables has been made according to their flowering, persistence, pigmentation and their smell in order to get a continuously changing nature from March to December.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The impact of car traffic is played down as cars drive on grass seeded flagstones as well as on outside parking places. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Located on a sloping parcel of land with a difference in height of several meters the building commits itself to an ambitious juxtaposition – the base, the transparent layers and the wrapping.

 A techno-sensual wrapping floating on an immaterial basis

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

A shaped landscape-pedestal

The pedestal is the base of the parcel of land – a generous surface as a welcome centre. 

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The base is the foundation of the project: it adopts the parcel of land and all its differences in levels and is conceived as a green trail.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

This difference in height makes it possible for underground floors (car park, printing shop) to benefit from ventilation and natural light.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The base is also the most transparent place, open towards the outside and full of light. This base plays the role of a public space which guarantees the continuity between the inside and the outside. It is a place of exchange, of information, of learning, of communication, a place of life.

So all the reception facilities and all the services are accessible to the public on a daily basis.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

The floors are made in a similar way. The transparency enables to diffuse natural light and to extend the notion of space by playing down the limits.

These places are also open to the outside: covered terraces, central walkways, greens spaces…

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

In order to generate different volumetries according to the needs, heights and levels are variable and spaces are interrelated by a footbridge. This makes the different places accessible to all. 

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

From this place a viewpoint through window glasses allows understanding the functioning of the building and offers a clear lecture by putting visually and quickly the different services through to each other.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

Product Description.

1. Forbo flooring with the colored floor give the identity of the internal building, with a code for circulation RED, working space GREEN, common space GREY, Technical Space BLUE.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

2. D-Dalle is really the identity of the structure of the building, with this powerful visible wood structure, and the flexibility, acoustic solution.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

3. Plant Design, with the green façade, studied specifically for the project, and with the structured facade, give also all visual external identity of the building, with also a maximum of senses developed, Sight, Smell and Hearing.

© Christophe Vootz
© Christophe Vootz

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Frederic Haesevoets Architecte
Office
Cite: "Herstal City Hall / Frederic Haesevoets Architecte" 30 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803249/herstal-city-hall-frederic-haesevoets-architecte/> ISSN 0719-8884