the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. David Nossiter Architects
  6. 2016
  7. Church Hill Barn / David Nossiter Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Church Hill Barn / David Nossiter Architects

  • 03:00 - 6 January, 2017
Church Hill Barn / David Nossiter Architects
Church Hill Barn / David Nossiter Architects, © Steve Lancefield
© Steve Lancefield

© Steve Lancefield © Steve Lancefield © Steve Lancefield © Steve Lancefield + 51

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

Text description provided by the architects. The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable was originally the home farm of the nearby estate, destroyed by fire in the 1950s. It consists of a collection of farm buildings forming a courtyard. The centrepiece of the site with views over the rural landscape is a large barn of cathedral-like proportions. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

Cruciform in plan with a collection of smaller spaces surrounding it, the arrangement sought to provide shelter for different farming activities under a single roof. The barn complex is the legacy of the model farm movement. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

The clients purchased the buildings in dilapidated condition. Having sold their own property in nearby Colchester they decided to reside in a caravan on the site during the build. David had worked on a previous project and was the natural choice of architect. 

Floor Plan
Floor Plan

The barn is a Listed structure and the contemporary refurbishment required lengthy agreements with the local planning authorities. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

A large component of the renovations consisted of the refurbishment of the roof. Roofing slates and timber materials were salvaged from the other agricultural structures on the site that were too decayed to be usefully renovated. In order to allow the existing structure to be viewed internally but still conform to modern standards of thermal performance, the roof is a ‘warm roof construction’ meaning that all of the insulation is located on the exterior of the roof above a new timber deck. 

Sections
Sections

The external walls were insulated with sheep’s wool and clad with larch timber, which has been left to weather naturally. The original openings have been simply fenestrated with glazing set back from the external wall line. Oversized bespoke glazed sliding doors fill the hipped gable porches, allowing views from the courtyard towards open fields. Two three- metre square roof lights allow day light deep into the interior of the eight-metre tall central spaces. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

It was decided early on during the design process to keep the spaces as open plan as possible. Where necessary partitions and screens are designed as over scaled freestanding furniture. Constructed from birch faced plywood sheets, they organise the spaces, providing privacy for bathrooms and sleeping areas. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

A reminder of the barn’s agricultural past, lighting is operated using existing switch boxes and concealed within the existing structure, existing metal grilles and new joinery. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

Polished concrete flooring flows throughout with 10mm floor joints aligning with the spatial demarcation. A biomass boiler is assisted by a mechanical ventilation and heat recovery system that recirculates warm air stacking in the taller spaces. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

Landscaping and planting reflects the internal spaces and is kept simple with wildflower planting and brick paving salvaged from the existing barn complex. 

© Steve Lancefield
© Steve Lancefield

View the complete gallery

About this office
David Nossiter Architects
Office
Cite: "Church Hill Barn / David Nossiter Architects" 06 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802833/church-hill-barn-david-nossiter-architects/> ISSN 0719-8884
© Steve Lancefield

英国教堂山谷仓 / David Nossiter Architects