the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Lund Hagem
  6. 2015
  7. Cabin Geilo / Lund Hagem

Cabin Geilo / Lund Hagem

  • 04:00 - 29 December, 2016
Cabin Geilo / Lund Hagem
Cabin Geilo / Lund Hagem, © Marc Goodwin
© Marc Goodwin

© Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin + 24

  • Architects

  • Location

    Geilo, Norway
  • Architects in Charge

    Einar Hagem, Torger Wendelbo, Nelson Ferreira
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Text description provided by the architects. Situated at 982 meters above sea level, this cabin has harsh winter conditions and heavy snowfall. The site has a panoramic view overlooking the valley of Geilo. During winter the cabin is only accessible with ski or snowmobile.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The cabin consists of three volumes; the main cabin, guest house and carport connected under a u-shaped pitched roof creating a sheltered inner courtyard. This south-facing courtyard allows the low winter sun to enter during the day. The outer geometry is formed by the important views and the adaption to the landscape. The cabin is placed as low as possible in the landscape and during winter is almost covered in snow.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin
Floor Plan
Floor Plan
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The facades facing the terrain are made of concrete. The rest of the cabin is a wood construction, painted black as the traditional buildings in the area. The concrete formwork is made out of the same dimensions as the timber cladding.  The concrete is tinted black.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The materials inside are black concrete floors and oak treated with iron sulphate. The dark tone allows the nature outside to come closer and a darkness that contrasts the white winter landscape. A long single frame skylight placed at the top of the roof and a fireplace hanging from the roof are other sources of light.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Product Description.The exterior of cabin Geilo applies dark coloured timber reference to the traditional houses in the area. The cabin applies consistently dark tones throughout interior and exterior. The dark tone allows to unite the building and the nature as well as contrasts the white winter landscape.

Exterior:
-Wall (Foundation)- Black tinted concrete
-Wall- Pine cladding, painted in black
-Roof- Roofing felt in black.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Interior:
-Floors-Black tinted concrete
-Interior wall-oak panel with iron sulphate 

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cabin Geilo / Lund Hagem" 29 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802450/cabin-geilo-lund-hagem-architects/> ISSN 0719-8884
© Marc Goodwin

耶卢小木屋 / Lund Hagem Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.