the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. POST Architecture
  6. 2015
  7. Junction Shadow House / POST Architecture

Junction Shadow House / POST Architecture

  • 15:00 - 27 December, 2016
Junction Shadow House / POST Architecture
Junction Shadow House  / POST Architecture, © Revelateur studio
© Revelateur studio

© Revelateur studio © Revelateur studio © Revelateur studio © Revelateur studio + 21

  • Contractor

    Armenta Levy Interiors Inc.
  • Millworker

    John Ozimec of Laneway Millwork
  • Stairs

    Custom Stair and Guard
  • More Specs Less Specs
© Revelateur studio
© Revelateur studio

Text description provided by the architects. The Junction Shadow House is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. Early in the design process, it became evident that the previous additions (front room over the porch, rear Mud Room) were structurally compromised and threatening to destabilize the original masonry structure. As a result, they were demolished, leaving the shell of the original house to work with, in the shadow of its longer neighbour. Natural light was not available from all sides, so the design focused on maximizing the light penetrating from the south, as well as moving it through the house as much as possible. The interiors are a bright white colour and the spaces are visually interconnected on all levels through a feature staircase, creating views and plays with shadows on all levels.

© Revelateur studio
© Revelateur studio
Section
Section
© Revelateur studio
© Revelateur studio

The front of the house was re-designed to include a large window, linking exterior and interior life. Similarly, a new rear Mudroom addition at the ground floor allows for easy access to and from the rear yard, and more importantly, access to the dog washing station in the basement. A third floor addition was built to create an open relaxing area for the homeowners, as the while maximizing the use of floor area and animating them with plays on light and dark. The finishes further reflect the idea of shade, with a palette of whites, blacks and greys...and occasionally a pop of colour. 

© Revelateur studio
© Revelateur studio
Cite: "Junction Shadow House / POST Architecture" 27 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802375/junction-shadow-house-post-architecture/> ISSN 0719-8884