the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Tourism
  4. China
  5. West-line studio
  6. 2015
  7. Chetian Tourist Center / West-line studio

Chetian Tourist Center / West-line studio

  • 20:00 - 10 January, 2017
Chetian Tourist Center / West-line studio
Chetian Tourist Center / West-line studio, © Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

© Jingsong Xie / West-line studio © Jingsong Xie / West-line studio © Jingsong Xie / West-line studio © Jingsong Xie / West-line studio + 32

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

Text description provided by the architects. The Tourist Center is located just outside Chetian Village (车田村), on the main road arriving from Guiyang, the capital of Guizhou province. The stone village, famous for its houses built with local blue-stones, has more than 400 years of history and its population is mainly composed by Miao (苗), one of the oldest ethnic minority groups in China. 

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

The Village runs parallel to a river and the local traditional architectural style is characterized by single units (stone houses with open air courtyards) repeated in a parallel way. Each unit is linked to the others and all these parallel bands form separated groups.

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio
Floor Plans
Floor Plans
© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

The Architects integrated this characteristic parallel feature in the design of the tourist center. Three parallel units (bands) are arranged following a L shape, which creates interesting outdoor spaces, in China categorized as “Yuan” (院), courtyard. This first band is characterized by white walls embracing the courtyards, white walls which create a ritualistic impression in contrast with the stone ones.

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

Categorized as “Xiang” (巷), lane, the space created by the second band is located on the widest area on site, on its north end. The building at the very end of the long quite secluded corridor hosts the restrooms facilities and has been built according to Chetian Village’s traditional stone masonry techniques.

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

The third band is the largest volume on site and it is categorized as “Tang” (堂), hall. Here are located the visitor center's public functional areas: reception and info point, an exhibition hall and a tea room. Upstairs is the private office area. The interior units follow the parallel flow and have been partitioned according to their functions. Architects deliberately designed the turn near the south end of the first band and the second band in order to combine the three bands into one structural group. Group which still preserves the singular L shape units in aim of retaining the relative independence among the parallel bands, while gaining the benefits of uniformity and integrity. 

© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio
Axonometric
Axonometric
© Jingsong Xie / West-line studio
© Jingsong Xie / West-line studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
West-line studio
Office
Cite: "Chetian Tourist Center / West-line studio" 10 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801983/chetian-tourist-center-west-line-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jingsong Xie / West-line studio

单元平行复加模式-车田村游客中心 / 西线工作室