the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. The Netherlands
  5. MoederscheimMoonen Architects
  6. 2016
  7. Sports Park Willem – Alexander / MoederscheimMoonen Architects

Sports Park Willem – Alexander / MoederscheimMoonen Architects

  • 02:00 - 12 January, 2017
Sports Park Willem – Alexander / MoederscheimMoonen Architects
Sports Park Willem – Alexander / MoederscheimMoonen Architects, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 22

  • Landscape Design

    BGSV Bureau voor stedenbouw en landschap
  • Fence Design

    Dedots
  • Structural Engineering

    CAE Nederland BV
  • Installation Consultancy

    IV Bouw BV
  • Main Contractor for the Building

    Dura Vermeer Bouw Zuidwest BV
  • Contractor for the Landscape

    Van Kessel Sport en Cultuurtechniek BV
  • Client

    Municipality of Schiedam, the Netherlands
  • More Specs Less Specs
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. How can you make a motorway section attractive and functional for the local residents? This is the question MoederscheimMoonen Architects set to work on for the Municipality of Schiedam. They devised a unique solution for a stretch of the A4 motorway between the Dutch cities of Delft and Schiedam. The result is wonderful green park and a new sports location that will definitely appeal to the imagination. Located some six metres above the motorway, the sports fields are enclosed by one of the largest canvases in Europe. Together with Lace Fence, the architects created no less than 8,500 m² of colorful fencing that consists of over 1.6 million life-like ‘pixels’.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Unique solution

Initially, the tunnel and the motorway formed a barrier between the two adjacent residential areas. But the new design has now achieved the opposite. By realizing the park and sports fields on top of the tunnel itself, it has literally created new connections between the two residential areas. They offer an environment for everyone living in the area – young and old – to exercise and relax in.

Render Section
Render Section
Section
Section

Exercising above the motorway

The complex and multidisciplinary nature of this assignment is reflected in the multiple use of space on top of and around the tunnel. The design features concrete canopy structures on both sides of the tunnel – creating a large enough surface area to realize sports fields on the roof of the tunnel section. Below these awnings, one finds space for car parks and an indoor athletics, baseball and cricket facility.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The main building is situated in the heart of the park, between the elevated sports fields. As such, it has a direct relationship with the surrounding athletic activity. The building houses a sports hall, changing rooms for various indoor and outdoor sports, rooms for dance and ballet and a large catering establishment with terrace seating. The terrace takes the shape of a plateau. ‘Hovering’ between the building’s different levels, it forms a transitional zone between the different street levels. The building’s overall design is characterized by the prominent expressive qualities of the fresh green roof and terrace awnings that emphasize the complex’s layered nature.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Largest canvas in Europe

The fields are enclosed by a screen that not only guarantees safety at the location but also mitigates the negative effects of the wind. For its design, the architects teamed up with the specialist firm Lace Fence, known for its innovative architectural woven fabrics. They jointly developed a new product consisting of colorful ‘pixels’, named Dedots. These pixels are far more than just a pragmatic solution: they lend the environment its own identity, with every square meter in the 1.2-km screen realized according to a unique design. This has resulted in a functional work of art that presents an exciting combination of transparency, permeability to air and imagination. It merges everything that the project is about: nature, sports, connections and energy.

Courtesy of DeDots
Courtesy of DeDots

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Park Willem – Alexander / MoederscheimMoonen Architects" 12 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801968/sports-park-willem-nil-alexander-moederscheimmoonen-architects/> ISSN 0719-8884
© Ronald Tilleman

Willem体育公园 / MoederscheimMoonen Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.