the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Bijl Architecture
  6. 2016
  7. Burrawong House / Bijl Architecture

Burrawong House / Bijl Architecture

  • 17:00 - 2 January, 2017
Burrawong House / Bijl Architecture
Burrawong House / Bijl Architecture, © Katherine Lu
© Katherine Lu

© Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     © Katherine Lu     + 14

  • Architects

  • Location

    Mosman, Australia
  • Architect in Charge

    Melonie Bayl-Smith
  • Interior Designer

    Vanessa Tang-Lee
  • Area

    285.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Builder

    Langridge Constructions
  • Structural Engineer

    Partridge
  • Stormwater Engineer

    Partridge
  • Arboriculturalist

    Tree Talk
  • Pool Builder

    Premier Pools
  • More Specs Less Specs
© Katherine Lu
© Katherine Lu

Text description provided by the architects. Set on the edge of a national park, the Burrawong House has undergone a transformation that establishes compelling links between the dwelling and its bushland surrounds, providing opportunities for serenity and retreat. Bijl Architecture was engaged by the owners from the very conception of the project, assisting with identifying an ideal site that captured both tranquillity and suburban amenity.  

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Through careful manipulation, alteration and augmentation of the original 1970s brick dwelling, the scheme interacts with its bush surroundings in an interplay of light and shadow. The simple form of the original 1970s dwelling required specific formal responses, with the new additions designed to nestle under and into the existing building form. 

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Key design elements such as large picture windows, clerestories, raking ceilings and internal/external spatial flows have been leveraged so as to compete with the shading of the extensive foliage and deal with the difficult bush fire zoning. Utilising this design approach, an equilibrium of spaces come together, making the house work vertically as well as horizontally. 

Floor Plan
Floor Plan

A series of careful insertions – under the house to create a music studio, at the side of the house to create a magnificent lap pool that juts into the bush – translates into a multiplicity of soft or transitional spaces for escape and relaxation. The result is a house that bows to the bush, that makes the most of its original, modest form by offering a flexible family home focused on quiet beauty.

© Katherine Lu
© Katherine Lu

Product Description. As the property is in the highest level bushfire planning zone, any new external materials needed to consider not only the aesthetic and form of the original 1970s brick dwelling, but also the ability to withstand stressful bushfire conditions. We also considered how any additions to the existing dwelling would best blend with the highly textured and coloured brickwork as well as the dense bushland surrounds. Thinking about these various parameters, we decided to preserve the original long line of the existing dwelling by placing a ‘pop-out’ addition on the street façade, accommodating a modest extension to the ground floor plane. This addition is clad in Terracade panels, made by Austral Bricks – the terracotta panels comply with the bushfire requirements and allow an efficient wall thickness to be achieved. The panels allow the new addition to make a contemporary reference to the brick ‘units’ of the existing dwelling, while contributing to a slick rectilinear aesthetic. Overall, the box form and its clean, grid-like surface complements the existing building fabric whilst making its own statement as the new street-facing element.

View the complete gallery

About this office
Bijl Architecture
Office
Cite: "Burrawong House / Bijl Architecture" 02 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801959/burrawong-house-bijl-architecture/> ISSN 0719-8884
© Katherine Lu

Burrawong之家 / Bijl Architecture