the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Rivero Rolny Arquitectos
  6. 2016
  7. House RR / Rivero Rolny Arquitectos

House RR / Rivero Rolny Arquitectos

  • 09:00 - 24 December, 2016
House RR / Rivero Rolny Arquitectos
House RR  / Rivero Rolny Arquitectos, © Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

© Manuel Agustin Valerio Landivar   © Manuel Agustin Valerio Landivar   © Manuel Agustin Valerio Landivar   © Manuel Agustin Valerio Landivar   + 22

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

“Structure as space designer”

Structure stops hiding behind the drawing and comes out to participate as the main character of the play. 

Based on the structure performance, everything occurs. The stage combines different but simple lines, materials, forms and senses.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

Four concrete porticoes are set in the edges of the structure creating three real and imaginary longitudinal spaces. 

In the front the access yard, where beams emerge. Inside the house, the scene develops in freedom, delimited by containing planes. Finally, at the end of the non-disturbing crossing beams the gallery appears as the last scenography. 

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

The house is located in a small scale residential zone which is recently developed. This site is situated on a corner and is 14 x 30 meters, with a total of 402m2. 

Project must adapt to a young couple needs. Thus the house was thought to be built in two different time stages: first, a studio apartment (fully functional nowadays) that will became the dining room in the future. Then bedrooms will be added in the front part of the plot.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

The already built studio apartment was designed across the plot, keeping utilities package facing south; bathroom, kitchen and a small laundry space with independent access from the backyard.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

Behind a permeable grid wall, the medium scale front yard was thought as a soft transition feeling between theoutside and the inside of the house. 

Floor Plan
Floor Plan

Same goal was set for the gallery that merges the studio apartment with the green backyard. Besides, glass transparencies predominance contributes to soften even more the edges.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

Chosen material were simple and austere. Bare concrete to highlight columns and beams structure that crosses the house from side to side.

Section
Section

 Below structure height, white wallswork as partial lateral covers. Finally, generous aluminum joinery completes the triad.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

Inside the house textures are aligned: polished cement floor cover, reinforced concrete kitchen counter and calcareous lining in the bath, kitchen and laundry.

© Manuel Agustin Valerio Landivar  
© Manuel Agustin Valerio Landivar  

View the complete gallery

About this office
Cite: "House RR / Rivero Rolny Arquitectos" [Vivienda RR / Rivero Rolny Arquitectos] 24 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801952/house-rr-rivero-rolny-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.