Casa O / ARO ESTUDIO

Casa O / ARO ESTUDIO

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 23

Guadalajara, Mexico
  • Architects: ARO ESTUDIO
  • Area Area of this architecture project Area:  183
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: CASTEL, Faus, Ladrillo Lama, Napresa, URREA
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Casa O is a residential project located in the Metropolitan Area of Guadalajara, designed with the objective of using the total permitted area of construction. Formally and functionally is composed of two modules differentiated by its material properties.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The dark ground floor module houses the public areas of the house, giving access to it through a wooden hallway, which unifies the pedestrian and parking entrance and whose height receives the visitor in an intimate environment. Once this first contact with the dwelling is approached, the main door opens to a double height space, illuminated by a window to the east and in which the entrance hall focuses the visual perspective towards the olive tree in the backyard.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

This is a unique space, which openly gives way to the dining room-kitchen, arranged in such a way that it becomes a single space of coexistence and opens completely to the patio located in the back easement of the house.

Planta Baja
Planta Baja

The upper floor, materially conceived in brick, houses the private area and is composed of three rooms.

Planta Alta
Planta Alta

The main room, located to the south, overlooks the Club House of the planned community, is reached through a corridor that visually communicates the public and private areas through the double height entrance and through the window to the east frames the views to the Flamboyant tree located outside.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

On the opposite side, the corridor ends with a small hall covered in tzalam wood, which serves to give access to the two secondary rooms to the north. The three bedrooms have their own bathroom and take advantage of the north-south orientation of the home to give natural lighting and ventilation to them.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa O / ARO ESTUDIO" [Casa O / Aro Estudio] 21 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801849/casa-o-aro-estudio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.