the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Small Scale
  4. Brazil
  5. Apiacás Arquitetos
  6. 2013
  7. Una Pavillion / Apiacás Arquitetos

Una Pavillion / Apiacás Arquitetos

  • 13:00 - 17 December, 2016
Una Pavillion / Apiacás Arquitetos
Una Pavillion / Apiacás Arquitetos, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 27

  • Architects

  • Location

    São Sebastião, SP, Brazil
  • Architects in Charge

    Acácia Furuya, Anderson Freitas, Pedro Barros
  • Design Team

    Daniela Santana, Francisco Veloso, Leonor Vaz Pinto, Otávio Filho, Pedro Paredes
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Located in a residential condominium in Barra do Una (a beach located near of São Paulo city), the project Pavilion Una signed by the brazilian architecture office Apiacás Arquitetos had the feasibility as a premise, considering the choice of materials and mainly focusing on the constructive details, capable of organizing the assembly system. Therefore, the structure is made up of standardized and modular elements: the foundation was executed in concrete, followed by pillars and beams in Cumaru wood, strategically placed in central axes in order to give greater freedom to the pivotal doors that make up the facade. 

These closures consist of interspersed wooden slats that end up acting as vertical bricks, exerting a double function of protecting the construction and revealing the Atlantic Forest where it is inserted. The ground is suspended 50 cm from the ground in order to avoid any flooding due to its proximity to an existing stream. All the connections were made in metal parts in order to facilitate the assembly and guarantee better structural performance for the meeting of pieces. In this way, the wooden fittings consequently become simpler and faster in their execution. The roof, in metallic tiles, has a continuous shutdown, all around the perimeter, favoring the circulation of the air by convection, in addition to balancing the light filtered by the closing panels.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Maquete
Maquete
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The set of furniture was also idealized according to the initial premises of the project: made of the same kind of wood, they follow the rigor and simplicity of the constructive logic designed for the work. Reaffirming our premise of looking at a tectonic coherence no matter the scale of the object.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Sections
Sections
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Apiacás Arquitetos
Office
Cite: "Una Pavillion / Apiacás Arquitetos" 17 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801555/una-pavillion-apiacas-arquitetos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.