the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Grafika
  6. 2016
  7. House 33.2 / Grafika

House 33.2 / Grafika

  • 20:00 - 18 December, 2016
House 33.2 / Grafika
House 33.2 / Grafika, © Grafika
© Grafika

© Grafika © Grafika © Grafika © Grafika + 24

  • Architects

  • Location

    Sydney, Australia
  • Architect in Charge

    Gorgi Gulevski
  • Area

    110.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Grafika
© Grafika

Text description provided by the architects. The project is sited in a typical suburban setting 20km South-West of Sydney’s CBD. The client wanted an additional house toward the back of an existing residential dwelling. As part of the brief, we had to incorporate a full kitchen, laundry, bath, bedroom, home office, audio studio, work studio and an open living/dining area. The placement of the new dwelling was between two rear yards and a townhouse. We wanted to be able to have some form of connection with the existing yard and to also utilise the northern sun. We were able to incorporate a courtyard to the front of the new dwelling and also apply a large glazing area to the northern side of the project which would allow the sun to penetrate the main living area.

© Grafika
© Grafika

The concept of the project began with taking a ‘block’ and then manipulating it into its setting by way of positive and negative protrusions. The use of the colour black added another layer to the project and was used to represent program and function. This enabled us to create an interesting space and blur the line between floor, wall and ceiling. We wanted to give the effect of having the black materials ‘projected’ on to different surfaces and creating a motion throughout the building.

© Grafika
© Grafika

The façade’s movement begins with a deep extrusion that acts as the main entrance and opening to the courtyard whilst also providing shade from the afternoon sun. This motion then protrudes out allowing for a day bed on the opposite side and then moves back in to provide an exterior seating solution.

Roof Plan
Roof Plan

The layout of the dwelling was to have the main living area open up to the courtyard and have the kitchen overlook this area and the other programs branch off a central hallway from this space. The two studio work spaces are disconnected from the main areas as per the clients’ request, in which they wanted to establish separate work and home areas.

© Grafika
© Grafika

The construction of the house was also to be thermally efficient, this was achieved primarily through the use of materials. The construction features two layers of insulation, glass wool and styroboard EPS and the Lysaght Colorbond steel provides a highly reflective surface. The deep eave at the front of the façade eliminates the afternoon sun and the uPVC double glazed windows give good thermal properties. 

First Floor Plan
First Floor Plan

Overall the project creates a distinguishable contrast in its environment creating an almost sculptured object that has been cut through and opens up to its programmatic requirements. The façade’s push/pull motion was achieved and strengthened through contrast and informed by program and function and creates an exciting motion throughout the project.

© Grafika
© Grafika

Product Description. The Lysaght exterior paneling allowed us to create the sharp motion of the façade against a monotonous ‘block’. The concept of the project was to have a minimal exterior that has been cut open showing the textured and warm feel of wood whilst allowing for a stark contrast of the black elements which reflect program and function. The choice of steel as the exterior skin also provides a contemporary feel to the project and adds a high level of reflection from the sun allowing for a higher thermal comfort level for the user.

View the complete gallery

About this office
Grafika
Office
Cite: "House 33.2 / Grafika" 18 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801551/house-3-grafika/> ISSN 0719-8884
© Grafika

33.2住宅 / Grafika

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.