Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Urbain Architectencollectief
  6. 2016
  7. Bunga LOW / Urbain Architectencollectief

Bunga LOW / Urbain Architectencollectief

  • 09:00 - 23 December, 2016
Bunga LOW / Urbain Architectencollectief
Bunga LOW  / Urbain Architectencollectief, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 19

  • Architects

  • Location

    Ghent, Belgium
  • Architects in Charge

    David Niville, David Claus, Dieter Delbaere
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2016
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. In this project a solitary sixties bungalow with a gentle sloped roof was refurbished and extended.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A new clear plan was distilled from the existing, with a maximum relation with the garden.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The existing rooms on the northern facade of the bungalow were adjusted in order to form a functional strip, serving as entrance hall, bathroom, storage rooms and a private office space. The living spaces were aligned in an open space along the southern facade, benefiting from large windows that give acces to morning and afternoon terraces and the garden. Two furniture elements divide the open space: a fireplace and a kitchen cabinet.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In the existing garage two compact children's bedrooms are fitted in, which open onto a playroom. On top of the bedrooms a volume is added with a master bedroom, a bathroom and a dressing. This crow's nest is reached through an open staircase in the living room.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A newly constructed flat roof, with visible wooden beams, gives rhythm to the interior space. The span is reduced by introducing a new central bearing line, by means of a steel profile, resting on two tender steel columns.

Section
Section

The bungalow is provided with an insulating shell, covered with a cladding of thermally modified timber. By preserving the existing isolated cavity wall, deep window bays are created, with windows reaching to the floor level. In the detailling of the cladding facade horizontal joints were introduced in a well-balanced composition.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Product Description. The thermowood cladding gives the facades a modern look, as the timber ages it becomes plain gray, which works very well in combination with the natural anodised aluminium profiles.

View the complete gallery

About this office
Urbain Architectencollectief
Office
Cite: "Bunga LOW / Urbain Architectencollectief" 23 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801541/bunga-low-urbain-architectencollectief/> ISSN 0719-8884
© Filip Dujardin

平房改造 / Urbain Architectencollectief